Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+
1 db shiitake gomba (fél marék szárított)
5 db fafülgomba (fél marék szárított)
100 g csirkemellfilé
2 cm gyömbér
0.25 szál újhagyma
2 ek olaj
1 l alaplé vagy víz
50 g tofu
20 g bambuszrügy (1 ek befőzött)
½ szál sárgarépa (80 g)
1 db tojás
2 ek szójaszósz
3 ek fekete rizsecet
1 ek ecet
2 tk csípőspaprika-krém
1 tk só
2 ek cukor
3 ek keményítő
friss koriander ízlés szerint
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Csípős-savanyú leves

Ez a hagyományos kínai étel Szecsuán és Hunan tartomány konyhájához tartozik. A levest savanyú, pikáns, sós és illatos ízvilág jellemzi. Annak ellenére, hogy Kínában nagy hagyománya van, én mégis egy magyarosabb változatot hoztam el nektek, mert őszintén szólva nekem a “magyar” csípős-savanyú leves sokkal jobban ízlik. Nem mellesleg, ez édesapám féltve őrzött receptje!
Kipróbáltam, jóóó lett!
13
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+
1 db shiitake gomba (fél marék szárított)
5 db fafülgomba (fél marék szárított)
100 g csirkemellfilé
2 cm gyömbér
0.25 szál újhagyma
2 ek olaj
1 l alaplé vagy víz
50 g tofu
20 g bambuszrügy (1 ek befőzött)
½ szál sárgarépa (80 g)
1 db tojás
2 ek szójaszósz
3 ek fekete rizsecet
1 ek ecet
2 tk csípőspaprika-krém
1 tk só
2 ek cukor
3 ek keményítő
friss koriander ízlés szerint
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A csípős-savanyú leveshez első lépésként langyos vízbe áztatjuk a szárított shiitake és fafülgombát. Amennyiben friss gombákat vásároltunk, ez a lépés kihagyható. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, a gyömbért és az újhagymát finomra aprítjuk. Egy fazékban felmelegítjük az olajat, és beletesszük a csirkecsíkokat. Pirítani kezdjük, majd mikor egy kicsit kifehéredett a hús, beletesszük a gyömbért és az újhagymát. Rövid pirítást követően felöntjük az alaplével vagy vízzel, és nagyobb fokozatra kapcsoljuk a tűzhelyet. 

Míg felforr a levesünk, a tofut, a bambuszt, a répát és a kétféle gombát felcsíkozzuk minél vékonyabbra. A tojást simára keverjük, és félretesszük későbbi felhasználásra. Amikor felforrt a víz, kisebb lángra vesszük, majd beleöntjük a szójaszószt és a kétféle ecetet, majd beletesszük a csípőspaprika-krémet.

Hozzáadjuk a leveshez a felcsíkozott tofut, bambuszt, répát és gombákat. 5 percig főzzük nagy lángon, majd beleszórjuk a sót és a cukrot, és közepes lángon főzzük tovább. Megkóstoljuk, ízlés szerint még rakhatunk bele kevés sót vagy ecetet. Ügyeljünk arra, hogy ezeket apránként adjuk hozzá, nehogy túl savanyú vagy sós legyen a levesünk.

Egy kis tálban kikeverjük a keményítőt egy kevés hideg vízzel. Simára keverjük, majd lassú, körkörös mozdulattal, apránként adagolva beleöntjük a levesbe, közben lassan kevergetjük. Amikor besűrűsödött a levesünk, alacsony fokozatra kapcsolunk, majd hasonló mozdulatokkal beleöntjük a tojást is (úgy csorgatjuk a levesbe, mintha egy örvény formát rajzolnánk). Ekkor nem keverjük, mert akkor teljesen “felaprítanánk” vele a tojást, és nem lesz esztétikus. Fél percet várunk, majd a fazék aljáról felfelé, lassú keverés mellett a felszínre hozzuk a tojást. 

Levesszük a tűzhelyről, és készen is vagyunk. Frissen tálaljuk, megszórhatjuk aprított korianderrel vagy kevés újhagymával is.

csípős savanyú leves
Csípős-savanyú leves

Előkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 20 perc
Összesen: 30 perc

Ha tetszett a csípős-savanyú leves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Még több levest akarok:

Currys-kókusztejes karfiolkrémleves

Karalábéleves galuskával

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?