Hozzávalók
- 1 db shiitake gomba (fél marék szárított)
- 5 db fafülgomba (fél marék szárított)
- 100 g csirkemellfilé
- 2 cm gyömbér
- 0.25 szál újhagyma
- 2 ek olaj
- 1 l alaplé vagy víz
- 50 g tofu
- 20 g bambuszrügy (1 ek befőzött)
- ½ szál sárgarépa (80 g)
- 1 db tojás
- 2 ek szójaszósz
- 3 ek fekete rizsecet
- 1 ek ecet
- 2 tk csípőspaprika-krém
- 1 tk só
- 2 ek cukor
- 3 ek keményítő
- friss koriander ízlés szerint
Hozzávalók
- 1 db shiitake gomba (fél marék szárított)
- 5 db fafülgomba (fél marék szárított)
- 100 g csirkemellfilé
- 2 cm gyömbér
- 0.25 szál újhagyma
- 2 ek olaj
- 1 l alaplé vagy víz
- 50 g tofu
- 20 g bambuszrügy (1 ek befőzött)
- ½ szál sárgarépa (80 g)
- 1 db tojás
- 2 ek szójaszósz
- 3 ek fekete rizsecet
- 1 ek ecet
- 2 tk csípőspaprika-krém
- 1 tk só
- 2 ek cukor
- 3 ek keményítő
- friss koriander ízlés szerint
A csípős-savanyú leveshez első lépésként langyos vízbe áztatjuk a szárított shiitake és fafülgombát. Amennyiben friss gombákat vásároltunk, ez a lépés kihagyható. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, a gyömbért és az újhagymát finomra aprítjuk. Egy fazékban felmelegítjük az olajat, és beletesszük a csirkecsíkokat. Pirítani kezdjük, majd mikor egy kicsit kifehéredett a hús, beletesszük a gyömbért és az újhagymát. Rövid pirítást követően felöntjük az alaplével vagy vízzel, és nagyobb fokozatra kapcsoljuk a tűzhelyet.
Míg felforr a levesünk, a tofut, a bambuszt, a répát és a kétféle gombát felcsíkozzuk minél vékonyabbra. A tojást simára keverjük, és félretesszük későbbi felhasználásra. Amikor felforrt a víz, kisebb lángra vesszük, majd beleöntjük a szójaszószt és a kétféle ecetet, majd beletesszük a csípőspaprika-krémet.
Hozzáadjuk a leveshez a felcsíkozott tofut, bambuszt, répát és gombákat. 5 percig főzzük nagy lángon, majd beleszórjuk a sót és a cukrot, és közepes lángon főzzük tovább. Megkóstoljuk, ízlés szerint még rakhatunk bele kevés sót vagy ecetet. Ügyeljünk arra, hogy ezeket apránként adjuk hozzá, nehogy túl savanyú vagy sós legyen a levesünk.
Egy kis tálban kikeverjük a keményítőt egy kevés hideg vízzel. Simára keverjük, majd lassú, körkörös mozdulattal, apránként adagolva beleöntjük a levesbe, közben lassan kevergetjük. Amikor besűrűsödött a levesünk, alacsony fokozatra kapcsolunk, majd hasonló mozdulatokkal beleöntjük a tojást is (úgy csorgatjuk a levesbe, mintha egy örvény formát rajzolnánk). Ekkor nem keverjük, mert akkor teljesen “felaprítanánk” vele a tojást, és nem lesz esztétikus. Fél percet várunk, majd a fazék aljáról felfelé, lassú keverés mellett a felszínre hozzuk a tojást.
Levesszük a tűzhelyről, és készen is vagyunk. Frissen tálaljuk, megszórhatjuk aprított korianderrel vagy kevés újhagymával is.
Előkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 20 perc
Összesen: 30 perc
Ha tetszett a csípős-savanyú leves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!