Hirdetés
Green Kitchen

Daragaluska-leves

Hozzávalók

6
főre
+
1 kg marha húsos csont
4 szál répa
1 szál fehérrépa
1 db zellergumó (kisebb)
5 gerezd fokhagyma
1 db karalábé
2 fej vöröshagyma
4 szál zellerszár
2 db gomba
1 db paradicsom
1 db paprika
10 szem egész bors
1 tk sáfrányos szeklice

A daragaluskához

2 db tojás
140 g búzadara
1 csokor petrezselyem
só, bors
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:

Hirdetés

Daragaluska-leves

Nálunk majd minden vasárnap húsleves volt az ebéd első fogása. Mikor nagyanyám megkérdezte, hogy milyen betétet készítsen a leveshez, nem volt kérdés, hogy grízgaluskát! És mára már azt is tudom, hogy nem is olyan bonyolult elkészíteni, csak tudni kell hozzá a pontos arányokat, és türelmesen ki kell várni a pihentetési időt.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

6
főre
+
1 kg marha húsos csont
4 szál répa
1 szál fehérrépa
1 db zellergumó (kisebb)
5 gerezd fokhagyma
1 db karalábé
2 fej vöröshagyma
4 szál zellerszár
2 db gomba
1 db paradicsom
1 db paprika
10 szem egész bors
1 tk sáfrányos szeklice

A daragaluskához

2 db tojás
140 g búzadara
1 csokor petrezselyem
só, bors
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:


Hirdetés

A daragaluska-leves alapjához csontot 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 percig „égetjük”. 

Míg a csont sül, megpucoljuk a répákat, a zellert, a fehérrépát, a fokhagymát és a karalábét. A sült csontot körülbelül 3 liter vízben feltesszük főni. A fehérjekicsapódás miatt hab fog keletkezni a víz felszínén, amit egy kanál segítségével eltávolítunk. Amikor a lehető legtisztábbra varázsoltuk a levet, beletesszük az összes zöldséget (a hagymát héjastul), a fűszereket és a sót. Közepes fokozaton – én 5-ös fokozaton tettem – gyöngyöztetjük legalább 3 órán keresztül, de ez akár 4-5 óra is lehet. Nagyon fontos, hogy ne forrjon a leves. Ha nagyon elfőtte volna a vizet, akkor azt fokozatosan pótoljuk. Én az utolsó 1 órában már nem tettem, hogy minél intenzívebb legyen az íze.

Miközben fő a leves, elkészítjük a grízgaluskát. A tojásokat egy tányérba ütjük, majd kicsit felverjük őket. Hozzáadjuk a grízt és az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összekeverjük. Egy hígabb masszát kell kapnunk. Folpackkal lefedjük, és legalább egy órára hűtőbe tesszük, hogy a dara megszívja magát, és egy könnyen formázható masszát kapjunk. 

Amikor elkészült a leves, hagyjuk 20 percet pihenni, hogy leülepedjen. Míg ülepedik a leves, egy lábasban vizet melegítünk, ne forrjon, csak gyöngyözzön. Kivesszük a hűtőből a bekevert grízt, két kanál segítségével gombócokat formázunk belőle, gyöngyöző vízbe tesszük, és 8-9 percig alatt megfőzzük őket. A főzés során a gríz még jobban bedagad, így a gombócok lényegesen nagyobbak lesznek, mint amiket megformáztunk. Célszerű a forró vízbe mártani a kanalakat, mielőtt elkezdjük megformázni a gombócokat.

Miután elkészültek a gombócok is, leszűrjük  a levest. Felaprítjuk a zöldségeket, majd szedünk a tányérunkba a gombóccal együtt, rámerjük a forró levest, és fogyasztjuk.

Daragaluska-leves
Daragaluska-leves

Ha tetszett a daragaluska-leves receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ezek is érdekelhetnek:

Májgombócleves

Karalábéleves vajgaluskával

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások