Hozzávalók
- 1 kg marha húsos csont
- 4 szál répa
- 1 szál fehérrépa
- 1 db zellergumó (kisebb)
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 db karalábé
- 2 fej vöröshagyma
- 4 szál zellerszár
- 2 db gomba
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 10 szem egész bors
- 1 tk sáfrányos szeklice
- só
A daragaluskához
- 2 db tojás
- 140 g búzadara
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
Hozzávalók
- 1 kg marha húsos csont
- 4 szál répa
- 1 szál fehérrépa
- 1 db zellergumó (kisebb)
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 db karalábé
- 2 fej vöröshagyma
- 4 szál zellerszár
- 2 db gomba
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 10 szem egész bors
- 1 tk sáfrányos szeklice
- só
A daragaluskához
- 2 db tojás
- 140 g búzadara
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
A daragaluska-leves alapjához csontot 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 percig „égetjük”.
Míg a csont sül, megpucoljuk a répákat, a zellert, a fehérrépát, a fokhagymát és a karalábét. A sült csontot körülbelül 3 liter vízben feltesszük főni. A fehérjekicsapódás miatt hab fog keletkezni a víz felszínén, amit egy kanál segítségével eltávolítunk. Amikor a lehető legtisztábbra varázsoltuk a levet, beletesszük az összes zöldséget (a hagymát héjastul), a fűszereket és a sót. Közepes fokozaton – én 5-ös fokozaton tettem – gyöngyöztetjük legalább 3 órán keresztül, de ez akár 4-5 óra is lehet. Nagyon fontos, hogy ne forrjon a leves. Ha nagyon elfőtte volna a vizet, akkor azt fokozatosan pótoljuk. Én az utolsó 1 órában már nem tettem, hogy minél intenzívebb legyen az íze.
Miközben fő a leves, elkészítjük a grízgaluskát. A tojásokat egy tányérba ütjük, majd kicsit felverjük őket. Hozzáadjuk a grízt és az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összekeverjük. Egy hígabb masszát kell kapnunk. Folpackkal lefedjük, és legalább egy órára hűtőbe tesszük, hogy a dara megszívja magát, és egy könnyen formázható masszát kapjunk.
Amikor elkészült a leves, hagyjuk 20 percet pihenni, hogy leülepedjen. Míg ülepedik a leves, egy lábasban vizet melegítünk, ne forrjon, csak gyöngyözzön. Kivesszük a hűtőből a bekevert grízt, két kanál segítségével gombócokat formázunk belőle, gyöngyöző vízbe tesszük, és 8-9 percig alatt megfőzzük őket. A főzés során a gríz még jobban bedagad, így a gombócok lényegesen nagyobbak lesznek, mint amiket megformáztunk. Célszerű a forró vízbe mártani a kanalakat, mielőtt elkezdjük megformázni a gombócokat.
Miután elkészültek a gombócok is, leszűrjük a levest. Felaprítjuk a zöldségeket, majd szedünk a tányérunkba a gombóccal együtt, rámerjük a forró levest, és fogyasztjuk.
Ha tetszett a daragaluska-leves receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!