Hirdetés
Green Kitchen

Májgombócleves

Hozzávalók

6
főre
+
1 kg marha húsos csont
4 szál répa
1 db zellergumó (kisebb)
1 szál fehérrépa
5 gerezd fokhagyma
1 db karalábé
4 szál zellerszár
2 fej vöröshagyma
2 db gomba
1 db paradicsom
10 szem szemes bors
1 tk sáfrányos szeklice
1 db paprika

A májgombóchoz

500 g csirkemáj
1 fej vöröshagyma
1 - 2 gerezd fokhagyma
3 ek olaj
1 csokor petrezselyem
3 db tojás
3 ek liszt
7 ek zsemlemorzsa
só, bors
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Májgombócleves

Ki ne szeretné a vasárnapi gyöngyöző húsleves illatát? És természetesen nemcsak az illata, de az íze is fenomenális, főleg, ha egy olyan szuper levesbetétet készítünk mellé, mint a májgombóc. És nem mellesleg a macskajaj nevű betegségre is igazoltan nagyon jó gyógyír.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

6
főre
+
1 kg marha húsos csont
4 szál répa
1 db zellergumó (kisebb)
1 szál fehérrépa
5 gerezd fokhagyma
1 db karalábé
4 szál zellerszár
2 fej vöröshagyma
2 db gomba
1 db paradicsom
10 szem szemes bors
1 tk sáfrányos szeklice
1 db paprika

A májgombóchoz

500 g csirkemáj
1 fej vöröshagyma
1 - 2 gerezd fokhagyma
3 ek olaj
1 csokor petrezselyem
3 db tojás
3 ek liszt
7 ek zsemlemorzsa
só, bors
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A májgombóc leveshez először is a marhacsontot 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 percig „égetjük”. 

Míg a csont sül, megpucoljuk a répákat, a zellert, a fehérrépát, a fokhagymát és a karalábét. 

A csontot körülbelül 3 liter vízben feltesszük főni. A fehérjekicsapódás miatt hab fog keletkezni a víz felszínén, amit egy kanál segítségével eltávolítunk. Amikor a lehető legtisztábbra varázsoltuk a levet, beletesszük az összes zöldséget (a hagymát héjastul), a fűszereket és a sót. 

Májgombócleves

Közepes fokozaton – én 5-ös fokozaton tettem – legalább 3 órán keresztül gyöngyöztetjük a levest, de az idő akár 4-5 óra is lehet. Nagyon fontos, hogy ne forrjon a leves. Ha nagyon elfőtte volna a vizet, akkor azt fokozatosan pótoljuk, de én az utolsó 1 órában már nem tettem, hogy minél intenzívebb legyen az íze. Amikor elkészült a leves, hagyjuk 20 percet pihenni, hogy leülepedjen, majd egy szűrön keresztül, óvatosan átszűrjük, ügyelve arra, hogy minél kevésbé kavarjuk fel.

Míg fő a leves, elkészítjük a májgombócot. Ehhez a májat megtisztítjuk, majd egy kés segítségével kaparni kezdjük úgy, hogy egy pépet kapjunk. A hagymát és fokhagymát apró kockákra vágjuk, majd kevés olajon megpirítjuk. A májhoz adjuk a hagymát, a finomra vágott petrezselymet, beleütjük a tojásokat, hozzákanalazzuk a lisztet és a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összekeverjük. Egy lágy, de kanállal formázható masszát kell kapnunk. Ha esetleg hígnak találjuk, liszt és zsemlemorzsa segítségével sűríthetjük. (Célszerű inkább a zsemlemorzsát előnyben részesíteni, mert ha túl sok a liszt, akkor kemények lesznek a gombócok.) 

Egy lábasban gyöngyözésig melegítjük a vizet, majd két kanál segítségével megformázzuk a gombócokat, és beletesszük a vízbe. 10 percig főzzük, majd kiszedjük a vízből.

A tányérunkba szedünk a zöldségekből és a gombócból, majd merünk rá a forró levesből, és tálaljuk.

májgombócleves
Májgombócleves

Ha tetszett a májgombócleves receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ezeket is nézd meg:

Nyírségi gombócleves

Gombócos kacsaragu leves

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások