Hozzávalók
- 1 ek zsír
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db karalábé (kb. 600g)
- 2 szál répa
- 1 szál fehérrépa
- 1 ek paprikakrém
- 1 ½ - 2 ½ l víz
- 1 ek pirospaprika
- só, bors
A vajgaluskához
- 60 g liszt
- 35 g vaj
- 1 db tojás
- só
A tálaláshoz
- tejföl
- petrezselyem
Hozzávalók
- 1 ek zsír
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db karalábé (kb. 600g)
- 2 szál répa
- 1 szál fehérrépa
- 1 ek paprikakrém
- 1 ½ - 2 ½ l víz
- 1 ek pirospaprika
- só, bors
A vajgaluskához
- 60 g liszt
- 35 g vaj
- 1 db tojás
- só
A tálaláshoz
- tejföl
- petrezselyem
Az zsíron megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, hozzátesszük a felkockázott karalábét, répát és fehérrépát, majd további 1-2 percig pirítjuk. Rákanalazzuk a paprikakrémet, felöntjük annyi vízzel, amennyi egy ujjnyira ellepi (körülbelül 500 ml), csomómentesre keverjük, és felforraljuk. Mikor felforrt, felöntjük további 1-2 liter vízzel, és megszórjuk őrölt pirospaprikával, amit hagyunk a tetején úszkálni körülbelül 2-3 percig. Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek szinte teljesen meg nem puhulnak. Ez körülbelül 20 perc.
Míg fő a leves, elkészítjük a vajgaluskát. Ehhez egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a vajat és a tojást, sózzuk, és jól összedolgozzuk a tésztát. A nokedlitésztánál egy jóval masszívabb állagot kell kapnunk. Mikor elkészült a tészta, a kezünkkel belecsípkedjük a levesbe, amit további 3-4 percig főzünk, majd elzárjuk a tűzhelyet.
Tálaláskor tányérba szedjük a levest, rákanalazunk egy kevés tejfölt és megszórjuk friss petrezselyemmel.
Ha tetszett a karalábéleves vajgaluskával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!