Hirdetés

Füstölt csülkös, savanyú káposztás paszulyleves

Hozzávalók

10
főre
+
500 g tarkabab
600 - 700 g füstölt csülök
4 - 5 szem szemes bors
3 db babérlevél
2 ek disznózsír
1 fej hagyma (nagyobb)
4 gerezd fokhagyma
2 ek liszt
1 ek fűszerkömény
1 tk füstölt paprika
250 g füstölt kolbász
1 kg savanyú káposzta
2 - 5 l csirke- vagy marhaalaplé
1 szál sárgarépa (kisebb)
1 szál fehérrépa (kisebb)
1 - 2 db burgonya
só, bors
½ ek cukor

A tálaláshoz

1 kis csokor petrezselyem
1 doboz tejföl
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Füstölt csülkös, savanyú káposztás paszulyleves

A nagymamám-féle szabolcsi paszulylevest ne hagyjátok ki, ha szeretitek a füstös, tartalmas leveseket. Igaz, egy kicsit formáltam rajta új technikákkal, de teljes mértékig visszahozza az emlékeket.
Kipróbáltam, jóóó lett!
4
Hirdetés

Hozzávalók

10
főre
+
500 g tarkabab
600 - 700 g füstölt csülök
4 - 5 szem szemes bors
3 db babérlevél
2 ek disznózsír
1 fej hagyma (nagyobb)
4 gerezd fokhagyma
2 ek liszt
1 ek fűszerkömény
1 tk füstölt paprika
250 g füstölt kolbász
1 kg savanyú káposzta
2 - 5 l csirke- vagy marhaalaplé
1 szál sárgarépa (kisebb)
1 szál fehérrépa (kisebb)
1 - 2 db burgonya
só, bors
½ ek cukor

A tálaláshoz

1 kis csokor petrezselyem
1 doboz tejföl
Bevásárlólistához adom

A tarkababot vízben feltesszük és készre főzzük. A felkockázott füstölt csülköt vízben puhulásig főzzük szemes borssal és babérlevéllel. 

Az apróra vágott hagymát és fokhagymát lepirítjuk a zsíron. Hozzáadjuk a lisztet, pár percig pirítjuk, majd félrehúzzuk, megszórjuk a fűszerköménnyel és a füstölt paprikával, felöntjük kb. 300 ml vízzel, felforraljuk, majd leturmixoljuk. A kolbászt felszeleteljük, majd hozzádobjuk a káposztával (ha túl savanyúnak találjuk, mossuk át) együtt, és felengedjük annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje. Addig főzzük, amíg a káposzta kb. háromnegyedig megfőtt, ezután hozzádobjuk a feldarabolt répát és fehérrépát, majd ezt is addig főzzük, amíg háromnegyedig megfőttek, ekkor hozzáadhatjuk a burgonyát. Ha mindent jól csináltunk, egyszerre lesznek kész a zöldségek. 

Paszulyleves

Végül hozzáborítjuk a babot és a füstölt csülköt is, levükkel együtt, és ha szükséges, felhúzzuk alaplével vagy vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a cukrot. Igény szerint tejfölt és petrezselymet is tehetünk rá.

Ha tetszett a paszulyleves receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások