Hozzávalók
- 500 g tarkabab
- 600 - 700 g füstölt csülök
- 4 - 5 szem szemes bors
- 3 db babérlevél
- 2 ek disznózsír
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek liszt
- 1 ek fűszerkömény
- 1 tk füstölt paprika
- 250 g füstölt kolbász
- 1 kg savanyú káposzta
- 2 - 5 l csirke- vagy marhaalaplé
- 1 szál sárgarépa (kisebb)
- 1 szál fehérrépa (kisebb)
- 1 - 2 db burgonya
- só, bors
- ½ ek cukor
A tálaláshoz
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 doboz tejföl
Hozzávalók
- 500 g tarkabab
- 600 - 700 g füstölt csülök
- 4 - 5 szem szemes bors
- 3 db babérlevél
- 2 ek disznózsír
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek liszt
- 1 ek fűszerkömény
- 1 tk füstölt paprika
- 250 g füstölt kolbász
- 1 kg savanyú káposzta
- 2 - 5 l csirke- vagy marhaalaplé
- 1 szál sárgarépa (kisebb)
- 1 szál fehérrépa (kisebb)
- 1 - 2 db burgonya
- só, bors
- ½ ek cukor
A tálaláshoz
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 doboz tejföl
A tarkababot vízben feltesszük és készre főzzük. A felkockázott füstölt csülköt vízben puhulásig főzzük szemes borssal és babérlevéllel.
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát lepirítjuk a zsíron. Hozzáadjuk a lisztet, pár percig pirítjuk, majd félrehúzzuk, megszórjuk a fűszerköménnyel és a füstölt paprikával, felöntjük kb. 300 ml vízzel, felforraljuk, majd leturmixoljuk. A kolbászt felszeleteljük, majd hozzádobjuk a káposztával (ha túl savanyúnak találjuk, mossuk át) együtt, és felengedjük annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje. Addig főzzük, amíg a káposzta kb. háromnegyedig megfőtt, ezután hozzádobjuk a feldarabolt répát és fehérrépát, majd ezt is addig főzzük, amíg háromnegyedig megfőttek, ekkor hozzáadhatjuk a burgonyát. Ha mindent jól csináltunk, egyszerre lesznek kész a zöldségek.
Végül hozzáborítjuk a babot és a füstölt csülköt is, levükkel együtt, és ha szükséges, felhúzzuk alaplével vagy vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a cukrot. Igény szerint tejfölt és petrezselymet is tehetünk rá.
Ha tetszett a paszulyleves receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!