Hozzávalók
- 400 g sertéslapocka
- 3 fej hagyma
- 70 g szalonna
- 1 ek pirospaprika
- só, bors
- 1 tk őrölt kömény
- 2 db babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 350 g krumpli
- 250 g friss zöldbab
- 100 ml tejföl
- 1 ek liszt
- 1 csokor kapor
- 1 ek tárkonyecet (vagy citromlé)
- 1 - 2 ág friss tárkony
Hozzávalók
- 400 g sertéslapocka
- 3 fej hagyma
- 70 g szalonna
- 1 ek pirospaprika
- só, bors
- 1 tk őrölt kömény
- 2 db babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 350 g krumpli
- 250 g friss zöldbab
- 100 ml tejföl
- 1 ek liszt
- 1 csokor kapor
- 1 ek tárkonyecet (vagy citromlé)
- 1 - 2 ág friss tárkony
A megtisztított húst apró kockákra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk és zsírjára pirítjuk, majd a szalonnapörcöt kivesszük a zsírból és félretesszük.
Az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát a visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk, rádobjuk a húst és alaposan megpirítjuk, ekkor mehet rá a pirospaprika, a kömény, megborsozzuk, és amint elkevertük, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
A burgonyát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, a zöldbabot kb. 2 cm-es darabokra vágjuk és külön-külön megfőzzük őket annyi sós vízben, amennyi ellepi. A burgonya mellé dobjunk néhány babérlevelet is.
Amint a pörköltünk kész, ráöntjük főzőlevével együtt a burgonyát és a zöldbabot. Adunk hozzá annyi alaplevet vagy vizet, hogy nagyjából 4 liternyi levest kapjunk. Felforraljuk és a liszttel elkevert tejföllel némi hőkiegyenlítést követően behabarjuk a levest. Beledobjuk az apróra vágott kaprot, tárkonyt és némi tárkonyecettel (vagy citromlével) ízesítjük. Ízlés szerint megszórjuk a félretett szalonnapörccel.