Hirdetés

Hozzávalók

6
személyre
1 kg marhalábszár egészben
1 db nagy marha velőscsont (vagy sertés csülökcsont)
zsír
3 fej hagyma
200 g sertészsír
só, bors
1 db paradicsom
1 db paprika +1 erős paprika (ha csípősre szeretnénk)
1 db zellerszár
3 gerezd fokhagyma
1 ½ - 2 l alaplé
3 l víz
1 tk kömény
3 db krumpli
3 db sárgarépa
1 db kis zellergumó
1 - 2 szál zellerzöld

A csipetkéhez

100 g liszt
1 db tojás
1 csipet só
Hirdetés

Így készül a tökéletes gulyásleves

Sokan sokféleképpen készítettek már gulyáslevest, és alapvetően elmondható, hogy 10 millió gulyásleves szakértő hazája vagyunk. Ennek ellenére ha legközelebb szembe jön veletek Szabi az utcán, ne dobáljátok meg túlérett paradicsomokkal, mert az ő verziója a végeredmény szempontjából cseppet sem tér el attól a tökéletes gulyás-élménytől, amit mindenki keres és a készítési metódusban is csak néhány ponton tér el a klasszikustól, már ha létezik egyáltalán klasszikus.
Hirdetés

Hozzávalók

6
személyre
1 kg marhalábszár egészben
1 db nagy marha velőscsont (vagy sertés csülökcsont)
zsír
3 fej hagyma
200 g sertészsír
só, bors
1 db paradicsom
1 db paprika +1 erős paprika (ha csípősre szeretnénk)
1 db zellerszár
3 gerezd fokhagyma
1 ½ - 2 l alaplé
3 l víz
1 tk kömény
3 db krumpli
3 db sárgarépa
1 db kis zellergumó
1 - 2 szál zellerzöld

A csipetkéhez

100 g liszt
1 db tojás
1 csipet só

A marhahúst és a csontokat alaposan sózzuk és borsozzuk, egy tepsire tesszük, majd egy kevés zsírt ( a

legjobb a liba- vagy a kacsazsír, de persze a sertészsír is megfelel) dobunk közé és már irány is a 230 fokra előmelegített sütő, kb. 30 perc. Ha kész, kivesszük a sütőből és hagyjuk kicsit pihenni.

Közben az apróra vágott hagymát jó sok zsírban alacsony hőfokon szépen megdinszteljük. Kb. fél óra alatt teljesen puha lesz a hagyma és összeesik, ekkor mehet rá a pirospaprika: elkeverjük és rögtön ezután jön két merőkanálnyi alaplé/víz, majd a félbevágott paradicsom és a paprika (ezeknek a héját majd ki lehet könnyen szedni a levesből). Hozzáadjuk a zellerszárat és az aprított fokhagymát is.

Nagyobb kockákra vágjuk a húst és a pörköltalapra dobjuk, pár percig pirítjuk, majd a csontokat is hozzáadjuk, felöntjük az alaplével és a vízzel. Sózzuk és borsozzuk, és köménnyel ízesítjük. 3 órán át főzzük.

Az utolsó 1 órában mehet bele a felkockázott krumpli, répa, zeller és a zellerzöld is. Közben előkészítjük a csipetkét. A lisztet a tojással és egy csipet sóval ruganyos tésztává gyúrjuk, majd apróra csipkedjük. Az utolsó 10 percben beleszórjuk a csipetkét is a levesbe.  Amint feljönnek a leves felszínére még kb. 5 percig főzzük és kész is vagyunk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások