A héveknédlihez a tejet meglangyosítjuk (ha tűzhelyen melegítjük, az edény alja olyannyira felforrósodik, hogy az élesztőgombák nem fognak felfutni), elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, míg felfut az élesztő. A lisztet egy habüstbe vagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, végül a tejet is, és géppel vagy kézzel bedagasztjuk. Akkor jó a tészta, ha lágy, mégis teljesen elválik a táltól. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen kb. egy órán át kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, három egyenlő részre osztjuk, kör alakúra és nagyjából 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Vékonyan megkenjük a tetejét az olvadt zsírral, megszórjuk egy kevés búzadarával, majd feltekerjük, „megcsomózzuk”, és egy sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük. A maradék két tésztával is ugyanígy járunk el. Ha kész, hagyjuk legalább 30 percet kelni. A 180 fokra előmelegített sütőbe egy vízzel teli tálat teszünk, és amennyire tudjuk, begőzöljük, majd kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük a tésztát.
Míg kel, illetve sül a héveknédli, elkészítjük a levest. Először felkockázzuk a szalonnát, majd zsírjára sütjük. Hozzátesszük az apró kockákra vágott hagymát, fokhagymát, és lepirítjuk. Beletesszük a babot, a pritamin paprikát és a zellerzöldet, felöntjük kb. 1,8 liter vízzel, és félpuhára főzzük a babot. Amikor a bab félig megpuhult, beletesszük a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával, majd a felkarikázott kolbászt is a leveshez adjuk.
Elkészítjük a rántást. Egy serpenyőben felforrósítunk egy kevés olajat, majd rászórjuk a 1,5 evőkanál lisztet, és addig pirítjuk, amíg zsemleszínű nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzáadunk 2 merőkanálnyi levet, csomómentesre keverjük, majd a leveshez adjuk a rántást. Érdemes egy habverővel folyamatosan keverni a levest, miközben beleöntjük a rántást, mert így elkerüljük, hogy az becsomósodjon.
Tányérba szedünk a levesből, megszórjuk friss petrezselyemmel, és egy kanál tejfölt kanalazunk mellé. A héveknédlivel tálaljuk.
