Hozzávalók
- 500 g száraz tarkabab
- 1 kg füstölt csülök
- 100 ml olaj
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- só, bors
- 5 db babérlevél
- 2 szál sárgarépa (150 g/szál)
- 1 szál fehérrépa (100 g/szál)
- 2 szál zellerzöld
- 1 csokor petrezselyem
- 150 g parasztkolbász
- 100 ml tejföl
- 1 ek liszt
A csipetkéhez
- 100 g liszt
- 1 db tojás
- só
Hozzávalók
- 500 g száraz tarkabab
- 1 kg füstölt csülök
- 100 ml olaj
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- só, bors
- 5 db babérlevél
- 2 szál sárgarépa (150 g/szál)
- 1 szál fehérrépa (100 g/szál)
- 2 szál zellerzöld
- 1 csokor petrezselyem
- 150 g parasztkolbász
- 100 ml tejföl
- 1 ek liszt
A csipetkéhez
- 100 g liszt
- 1 db tojás
- só
A Jókai-bableveshez a babot már előző nap érdemes hideg vízbe beáztatni, és a csülköt is megfőzhetjük egy nappal előre 3 liter vízben, 4-5 óra alatt. (A főzőlevére szükség lesz, ne öntsétek ki!) A csülökről a húst érdemes még melegen lefejteni a csontról, mert így szebb darabokat kapunk.
Egy lábasban olajat hevítünk, rádobjuk a finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát és felöntjük kb. 100 ml vízzel. Közepes lángon pároljuk és zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a beáztatott tarkababot, és a füstölt csülök főzőlevéből kb. 2 litert. Sózzuk, borsozzuk és babérlevelet is beledobjuk. Amikor a bab félig megfőtt, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, a zellerzöldet és a petrezselyemzöldet is. Ha teljesen megpuhult a bab, felkarikázzuk a kolbászt, száraz serpenyőben megpirítjuk és ezt is hozzáadjuk a leveshez.
A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és 100 ml vízzel, és hozzáadjuk a leveshez. A csülökről lefejtett húst is beletesszük. Végül elkészítjük a csipetkét: összegyúrjuk a lisztet, a tojást és egy kis sót, kis csipeteket tépkedünk belőle, és a forrásban lévő leveshez adjuk. A csipetkékkel még 2-3 percig forraljuk a levest.
Ha tetszett az a klasszikus Jókai-bableves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!