Hozzávalók
- 500 g száraz tarkabab
- 1 kg füstölt csülök
- 100 ml olaj
- 2 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 ek pirospaprika
- só, bors
- 5 db babérlevél
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 2 szál zellerzöld
- 150 g parasztkolbász
- 100 ml tejföl
- 1 ek liszt
- 1 csokor petrezselyem
A csipetkéhez
- 100 g liszt
- 1 db tojás
- só, bors
Hozzávalók
- 500 g száraz tarkabab
- 1 kg füstölt csülök
- 100 ml olaj
- 2 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 ek pirospaprika
- só, bors
- 5 db babérlevél
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 2 szál zellerzöld
- 150 g parasztkolbász
- 100 ml tejföl
- 1 ek liszt
- 1 csokor petrezselyem
A csipetkéhez
- 100 g liszt
- 1 db tojás
- só, bors
A babot előző nap érdemes hideg vízbe beáztatni, és a csülköt is megfőzhetjük előtte egy nappal 3 liter vízben, 4-5 óra alatt. (A főzőlevére szükség lesz, ne öntsétek ki!) A csülökről a húst érdemes még melegen lefejteni a csontról, mert így szebb darabokat kapunk.
Egy lábasban olajat hevítünk, rádobjuk a finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát és felöntjük kb. 100 ml vízzel. Közepes lángon pároljuk és zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a beáztatott tarkababot, és a füstölt csülök levéből kb. 2 litert. Sózzuk, borsozzuk és babérlevelet is beledobjuk. Ha a bab félig megfőtt, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket és a zellerzöldet. Ha teljesen megpuhult a bab, a kolbászt felkarikázzuk, és száraz serpenyőben megpirítjuk és hozzáadjuk a leveshez.
A tejfölt, a liszttel és 100 ml vízzel csomómentesre keverjük, és hozzáadjuk a leveshez. A csülökről lefejtett húst is beletesszük. Elkészítjük a csipetkét: összegyúrjuk a lisztet, a tojást és egy kis sót, kis csipeteket tépkedünk belőle, és a forrásban lévő leveshez adjuk. A csipetkékkel még 2-3 percig forraljuk a levest.