Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

A klasszikus Jókai-bableves

Hozzávalók

4
főre
+
500 g száraz tarkabab
1 kg füstölt csülök
100 ml olaj
2 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 ek pirospaprika
só, bors
5 db babérlevél
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2 szál zellerzöld
150 g parasztkolbász
100 ml tejföl
1 ek liszt
1 csokor petrezselyem

A csipetkéhez

100 g liszt
1 db tojás
só, bors
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

A klasszikus Jókai-bableves

Az igazi klasszikus Jókai-bablevesnek nincs párja! Minden asztalon ott a helye úgy havonta legalább egyszer!
Kipróbáltam, jóóó lett!
8
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+
500 g száraz tarkabab
1 kg füstölt csülök
100 ml olaj
2 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 ek pirospaprika
só, bors
5 db babérlevél
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2 szál zellerzöld
150 g parasztkolbász
100 ml tejföl
1 ek liszt
1 csokor petrezselyem

A csipetkéhez

100 g liszt
1 db tojás
só, bors
Bevásárlólistához adom

A babot előző nap érdemes hideg vízbe beáztatni, és a csülköt is megfőzhetjük előtte egy nappal 3 liter vízben, 4-5 óra alatt. (A főzőlevére szükség lesz, ne öntsétek ki!) A csülökről a húst érdemes még melegen lefejteni a csontról, mert így szebb darabokat kapunk.

Egy lábasban olajat hevítünk, rádobjuk a finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát és felöntjük kb. 100 ml vízzel. Közepes lángon pároljuk és zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a beáztatott tarkababot, és a füstölt csülök levéből kb. 2 litert. Sózzuk, borsozzuk és babérlevelet is beledobjuk. Ha a bab félig megfőtt, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket és a zellerzöldet. Ha teljesen megpuhult a bab, a kolbászt felkarikázzuk, és száraz serpenyőben megpirítjuk és hozzáadjuk a leveshez.

A tejfölt, a liszttel és 100 ml vízzel csomómentesre keverjük, és hozzáadjuk a leveshez. A csülökről lefejtett húst is beletesszük. Elkészítjük a csipetkét: összegyúrjuk a lisztet, a tojást és egy kis sót, kis csipeteket tépkedünk belőle, és a forrásban lévő leveshez adjuk. A csipetkékkel még 2-3 percig forraljuk a levest.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások