Hozzávalók
- 40 g füstölt zsírszalonna
- 1 szál paprikás lángolt kolbász
- 1 csipet egész kömény
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- só, bors
- 1 tk majoranna
- 1 tk szárított zsálya
- 1 ek keményítő
- 1 csapott ek pirospaprika
- 500 g savanyú káposzta
- 1 ek tejföl
A húsgombóchoz
- 300 g darált sertés hús
- só, bors
- 1 - 1 csipet zsálya, rozmaring, kakukkfű, majoranna
- 1 mk pirospaprika
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
A tálaláshoz
- tejföl
- 2 db bagett
- 1 gerezd fokhagyma
Hozzávalók
- 40 g füstölt zsírszalonna
- 1 szál paprikás lángolt kolbász
- 1 csipet egész kömény
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- só, bors
- 1 tk majoranna
- 1 tk szárított zsálya
- 1 ek keményítő
- 1 csapott ek pirospaprika
- 500 g savanyú káposzta
- 1 ek tejföl
A húsgombóchoz
- 300 g darált sertés hús
- só, bors
- 1 - 1 csipet zsálya, rozmaring, kakukkfű, majoranna
- 1 mk pirospaprika
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
A tálaláshoz
- tejföl
- 2 db bagett
- 1 gerezd fokhagyma
A zsírszalonnát apró kockákra vágjuk és egy nagy lábasban üvegesre pirítjuk. A karikázott kolbászt is rádobjuk. Megszórjuk az egész köménnyel. Ha a kolbász is lepirult, rádobjuk az apróra vágott hagymát és a felszeletelt fokhagymát. 2 percig pároljuk, majd megszórjuk a fűszerekkel és a keményítővel. Belekeverjük az átmosott savanyú káposztát, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük 1 liter vízzel és fél órán át főzzük.
Közben a húsgombóc hozzávalóit összegyúrjuk és nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle. Ha letelt a fél óra, beledobáljuk a gombócokat a levesbe és kb. 5-6 percig főzzük őket. Behabarjuk a levest: 2 evőkanál tejfölt kikavarunk egy merőkanál forró lével, visszaöntjük, és ha rottyant egyet, kész is.
A bagetteket 160 fokra előmelegített sütőben aranybarnára pirítjuk és ha megsültek bedörzsöljük őket fokhagymával. A levest a fokhagymás bagettel és tejföllel tálaljuk.