Olajat hevítünk egy lábasban, majd erre mehet is a cukor. Ha karamelizálódótt, akkor finomra aprított hagymát vetünk rá, amit pár perc alatt kavargatva megfonnyasztunk, majd lehúzzuk a tűzről rászórjuk a füstölt paprikát. Hozzáadjuk a mustárt, majd a fazék tartalmát alaposan elkeverjük, visszatesszük a tűzre, és jöhet is a lencse.

Beledobjuk a babérlevelet, majd az egészet felöntjük kb. 2 liter vízzel. Intenzíven sózzuk és borsozzuk, majd a lencsétől függően 30-40 perc alatt megfőzzük. Ha puha a lencse, mehet bele az ecet. Most pedig behabarjuk: a lisztet kikeverjük a tejföllel és 1 deci vízzel, majd az egészet csomómentesre keverjük. Belezuttyan a fazékba, alaposan elkeverjük, 3-4 perc alatt összefőzzük, és ezzel a főzelék KÉSZ! Bevagdossuk a virslit majd kevés olajon kisütjük egy serpenyőben. A lencsefőzeléket a sült virslivel tálaljuk és meg is vagyunk.