Street Kitchen

Kaproslencsegulyás

Kapros lencsegulyás

Hozzávalók
200 g
lencse
1 fej
hagyma
(nagy)
3 gerezd
fokhagyma
1 púpozott ek
zsír
2 db
babérlevél
1 db
paradicsom
1 db
paprika
550 g
marhagulyáshús
2 szál
zellerszár
1 ek
pritaminpaprika
2 ek
pirospaprika
só, bors
0.5 csapott tk
őrölt kömény
2 tk
mustár
1.5 l
alaplé vagy víz
1 szál
fehérrépa
(nagyobb)
100 g
zeller
3 db
krumpli
A tálaláshoz
1 csokor
kapor
tejföl

Elkészítés

A kapros lencsegulyás elkészítése legalább olyan egyszerű, mint egy sima gulyásé. A lencsét legalább egy órára beáztatjuk. A hagymát és fokhagymát apró kockákra vágjuk, és elkezdjük pirítani a zsíron a babérlevéllel együtt.

Amikor már üveges a hagyma, hozzáadjuk az apró kockákra vágott paradicsomot és paprikát, majd a kb. 1,5 x 1,5 cm-esre kockázott húst, és tovább pirítjuk.

Mikor egy kis színt kapott a hús – ez kb. 2-3 perc –, felöntjük annyi vízzel, ami 2 centire ellepi. Ez nálam 700 ml volt. Amikor már forr, beletesszük a zellerszárat és a pritaminpaprikát, és megszórjuk pirospaprikával.

Mivel a paprika zsírban oldódik, hagyjuk pár percig úszkálni a lé tetején, mielőtt elkevernénk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a köményt és a mustárt is. A sózásnál kalkuláljuk bele, ha sós alaplevet használunk a későbbiekben a felöntésnél, nehogy túl sós legyen az étel.

Amikor a hús már 80%-ban megpuhult, hozzátesszük a lencsét is, és felöntjük még 1,5 l vízzel vagy alaplével, majd hozzátesszük az 1 x 1 cm-es kockákra vágott zöldségeket is, és készre főzzük.

Mikor elkészült, apróra vágott kaporral és egy kanál tejföllel tálaljuk.

kapros lencsegulyás
Kapros lencsegulyás

Ezek a lencsés receptek is érdekelhetnek:

Lentejas, a spanyolok brutális lencsefőzeléke

Vega lencsesaláta

Vegán lencsefasírt

www.streetkitchen.hu

Szerintem nincs a Földön olyan ember, aki ne szeretné a gulyásleves valamely változatát. Legyen az sima gulyás, babgulyás, vega gulyás (jó-jó, tudom...), vagy épp ez a lencsés-kapros gulyás. Ha eddig nem próbáltátok, akkor mikor máskor érdemes tesztelni, ha nem épp szilveszterkor?

Hozzávalók

4 - 6 főre
200 g
lencse
1 fej
hagyma
(nagy)
3 gerezd
fokhagyma
1 púpozott ek
zsír
2 db
babérlevél
1 db
paradicsom
1 db
paprika
550 g
marhagulyáshús
2 szál
zellerszár
1 ek
pritaminpaprika
2 ek
pirospaprika
só, bors
0.5 csapott tk
őrölt kömény
2 tk
mustár
1.5 l
alaplé vagy víz
1 szál
fehérrépa
(nagyobb)
100 g
zeller
3 db
krumpli
A tálaláshoz
1 csokor
kapor
tejföl

A kapros lencsegulyás elkészítése legalább olyan egyszerű, mint egy sima gulyásé. A lencsét legalább egy órára beáztatjuk. A hagymát és fokhagymát apró kockákra vágjuk, és elkezdjük pirítani a zsíron a babérlevéllel együtt.

Amikor már üveges a hagyma, hozzáadjuk az apró kockákra vágott paradicsomot és paprikát, majd a kb. 1,5 x 1,5 cm-esre kockázott húst, és tovább pirítjuk.

Mikor egy kis színt kapott a hús – ez kb. 2-3 perc –, felöntjük annyi vízzel, ami 2 centire ellepi. Ez nálam 700 ml volt. Amikor már forr, beletesszük a zellerszárat és a pritaminpaprikát, és megszórjuk pirospaprikával.

Mivel a paprika zsírban oldódik, hagyjuk pár percig úszkálni a lé tetején, mielőtt elkevernénk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a köményt és a mustárt is. A sózásnál kalkuláljuk bele, ha sós alaplevet használunk a későbbiekben a felöntésnél, nehogy túl sós legyen az étel.

Amikor a hús már 80%-ban megpuhult, hozzátesszük a lencsét is, és felöntjük még 1,5 l vízzel vagy alaplével, majd hozzátesszük az 1 x 1 cm-es kockákra vágott zöldségeket is, és készre főzzük.

Mikor elkészült, apróra vágott kaporral és egy kanál tejföllel tálaljuk.

kapros lencsegulyás
Kapros lencsegulyás

Ezek a lencsés receptek is érdekelhetnek:

Lentejas, a spanyolok brutális lencsefőzeléke

Vega lencsesaláta

Vegán lencsefasírt

Ha tetszett a Kapros lencsegulyás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept