A kapros lencsegulyás elkészítése legalább olyan egyszerű, mint egy sima gulyásé. A lencsét legalább egy órára beáztatjuk. A hagymát és fokhagymát apró kockákra vágjuk, és elkezdjük pirítani a zsíron a babérlevéllel együtt.
Amikor már üveges a hagyma, hozzáadjuk az apró kockákra vágott paradicsomot és paprikát, majd a kb. 1,5 x 1,5 cm-esre kockázott húst, és tovább pirítjuk.
Mikor egy kis színt kapott a hús – ez kb. 2-3 perc –, felöntjük annyi vízzel, ami 2 centire ellepi. Ez nálam 700 ml volt. Amikor már forr, beletesszük a zellerszárat és a pritaminpaprikát, és megszórjuk pirospaprikával.
Mivel a paprika zsírban oldódik, hagyjuk pár percig úszkálni a lé tetején, mielőtt elkevernénk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a köményt és a mustárt is. A sózásnál kalkuláljuk bele, ha sós alaplevet használunk a későbbiekben a felöntésnél, nehogy túl sós legyen az étel.
Amikor a hús már 80%-ban megpuhult, hozzátesszük a lencsét is, és felöntjük még 1,5 l vízzel vagy alaplével, majd hozzátesszük az 1 x 1 cm-es kockákra vágott zöldségeket is, és készre főzzük.
Mikor elkészült, apróra vágott kaporral és egy kanál tejföllel tálaljuk.
