Hozzávalók
- 2 kg libanyak
- 20 g sűrített paradicsom
- 6 liter víz
- 2 szál sárgarépa (250 g/szál)
- 2 szál g fehérrépa (130 g/szál)
- 1 fej vöröshagyma (180 g/fej)
- 8 gerezd fokhagyma
- ½ db zellergumó (500 g/db)
- 1 db karalábé (270 g/db)
- 1 db tv-paprika (90 g/db)
- 5 cm gyömbér
- 200 g fejes káposzta
- 2 csokor friss petrezselyem
- 1 ek egész fekete bors
- 1 db szerecsendió
- só
A daragaluskához
- 100 g búzadara
- 2 db tojás
- ½ csokor friss petrezselyem
- só
Libanyakleves daragaluskával
Hozzávalók
- 2 kg libanyak
- 20 g sűrített paradicsom
- 6 liter víz
- 2 szál sárgarépa (250 g/szál)
- 2 szál g fehérrépa (130 g/szál)
- 1 fej vöröshagyma (180 g/fej)
- 8 gerezd fokhagyma
- ½ db zellergumó (500 g/db)
- 1 db karalábé (270 g/db)
- 1 db tv-paprika (90 g/db)
- 5 cm gyömbér
- 200 g fejes káposzta
- 2 csokor friss petrezselyem
- 1 ek egész fekete bors
- 1 db szerecsendió
- só
A daragaluskához
- 100 g búzadara
- 2 db tojás
- ½ csokor friss petrezselyem
- só
A libanyakleves elkészítése:
A libanyakakat vékonyan bekenjük a sűrített paradicsommal, majd egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük őket, és betesszük a 230 fokra előmelegített sütőbe 15 percre. Amikor letelt az idő, betesszük őket egy nagy fazékba a tepsi alján felgyülemlő lével együtt. Felöntjük 6 liter vízzel, és elkezdjük felforralni. Az esetleges habot a tetejéről egy kanál segítségével eltávolítjuk.
Amikor lehaboztuk a levest, egészben beletesszük a megpucolt sárgarépát, fehérrépát, vöröshagymát, fokhagymát, zellergumót, karalábét, tv-paprikát és gyömbért, a káposztát, a petrezselymet, a fekete borsot és a szerecsendiót. Sózzuk, és lassú tűzön, gyöngyöztetve legalább 3 órát pötyögtetjük. De az sem baj, ha a fodrász nem volt elég gyors és 4 órát marad a leves a tűzhelyen. 🙂
Daragaluska:
A daragaluskához a búzadarát egy tányérba tesszük, hozzáadjuk a felvert tojást, a frissen aprított petrezselymet, sózzuk, és lefóliázva 1 órára félretesszük.
Összeállítás:
Amikor elkészült a leves, kivesszük belőle a zöldségeket és a nyakakat, és egy benedvesített textilpelenkán vagy konyharuhán óvatosan átszűrjük.
A daragaluskához bő vizet forralunk, és egy kanál segítségével beleszaggatjuk a masszát. A szaggatásnál azzal számoljunk, hogy a gríz jócskán meg fog dagadni a főzés során, így a végeredmény legalább másfélszer akkora lesz, mint amiket szaggattunk. A levest a hússal, a zöldségekkel és a daragaluskával tálaljuk.
- Elkészítési idő: 4,5 óra
Ha tetszett a libanyakleves daragaluskával recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!