Hozzávalók
A leveshez
- 1 fej hagyma (kisebb)
- 60 g vaj
- 600 g borjúhús (lapocka vagy comb)
- só, bors
- 1 tk paradicsompüré
- víz vagy alaplé
- 2 szál répa
- 1 szál fehérrépa
- 400 g zöldborsó
- 1 csokor petrezselyem
- 1 púpozott tk liszt
- 200 ml tejszín
A gombóchoz
- 500 g tisztított burgonya
- 1 csipet só
- 150 g liszt
- 1 db tojás
Hozzávalók
A leveshez
- 1 fej hagyma (kisebb)
- 60 g vaj
- 600 g borjúhús (lapocka vagy comb)
- só, bors
- 1 tk paradicsompüré
- víz vagy alaplé
- 2 szál répa
- 1 szál fehérrépa
- 400 g zöldborsó
- 1 csokor petrezselyem
- 1 púpozott tk liszt
- 200 ml tejszín
A gombóchoz
- 500 g tisztított burgonya
- 1 csipet só
- 150 g liszt
- 1 db tojás
Ha szeretitek a klassz, húsos leveseket, akkor a nyírségi gombóclevest mindképp próbáljátok ki, nem bánjátok meg!
A gombóchoz a burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és még forrón összetörjük. Amikor kihűlt, sózzuk, hozzákeverjük a lisztet és a tojást, majd félretesszük kicsit.
A hagymát megpároljuk a vajon, rádobjuk a felkockázott borjút, sózzuk, borsozzuk. Ha a hús már láthatóan veszített a nedvességtartalmából, hozzákeverjük a paradicsompürét. Kevergetés közben hagyjuk, hogy kicsit megpiruljon, majd kevés vízzel vagy alaplével pótoljuk a folyadékveszteséget, nehogy leégjen.
Mikor megint visszapirult, és körülbelül félig megpuhult a hús, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, megszórjuk a vágott petrezselyemmel, kicsit összepároljuk, majd felöntjük kb. 800 ml vízzel vagy alaplével. Beleszórjuk a zöldborsót, és ha felforrt, beleöntjük a liszttel elkevert tejszínt, és lassan főzzük tovább.
Közben a pihentetett tésztából 2-2,5 cm átmérőjű gombócokat formálunk, amiket egyszerre adunk hozzá a kész leveshez. Ha a gombócok feljöttek a leves tetejére, kész is.
Ha tetszett a nyírségi gombócleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!