Hozzávalók
- 1 db kisebb méretű (1,5 kg) gyöngytyúk
- 4 közepes sárgarépa
- 3 közepes fehérrépa
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 1 fej vöröshagyma (héjastul)
- 1 fej kisebb fokhagyma (héjastul)
- 1 ek só
- 1 púpozott tk paradicsompüré
- 0.25 fej kelkáposzta
- 1 db karalábé
- 2 db burgonya
- 1 db TV paprika
- 1 db paradicsom
- 1 db kis gumó zeller
- 1 csapott ek szemes bors
- 1 szál zellerzöld
A daragaluskához
- 120 g búzadara
- 2 db tojás
- 20 g vaj
- só
- bors
- petrezselyemzöld
- 1 ek víz
Hozzávalók
- 1 db kisebb méretű (1,5 kg) gyöngytyúk
- 4 közepes sárgarépa
- 3 közepes fehérrépa
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 1 fej vöröshagyma (héjastul)
- 1 fej kisebb fokhagyma (héjastul)
- 1 ek só
- 1 púpozott tk paradicsompüré
- 0.25 fej kelkáposzta
- 1 db karalábé
- 2 db burgonya
- 1 db TV paprika
- 1 db paradicsom
- 1 db kis gumó zeller
- 1 csapott ek szemes bors
- 1 szál zellerzöld
A daragaluskához
- 120 g búzadara
- 2 db tojás
- 20 g vaj
- só
- bors
- petrezselyemzöld
- 1 ek víz
Először előkészítjük a daragaluskát, mert annak pont annyit kell pihennie, míg a leves elkészül. Egy tálban jó alaposan felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót, borsot, egy evőkanál vizet, és a búzadarát. Elkeverjük, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és a puha vajat. Gyorsan kikeverjük, majd hűtőben pihentetjük 2-3 órát. Főzés előtt érdemes a galuskákat előre megformázni egy kanál segítségével, és sütőpapírra pakolni, hogy egyszerre tudjanak landolni a gyöngyöző forrásban lévő sós vízben, ahol 10 perc alatt el is készülnek. A leveshez a konyhakész egész tyúkot beletesszük egy megfelelő méretű (azaz jó nagy) fazékba, felöntjük 2 liter hideg vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, majd felforraljuk.
A megjelenő habokat lehalásszuk a víz tetejéről és hozzáadjuk a borsot, a vöröshagymát, fokhagymát, majd egy órán át alig gyöngyöző forrással főzzük. Ekkor hozzáadjuk az összes leveszöldséget és további két órán keresztül főzzük, ügyelve arra, hogy ne forrjon fel a lé, csak éppen hogy mocorogjanak benne a dolgok.
Ha kész, 15 percig pihentetjük a levest, majd óvatosan kiemeljük belőle a tyúkot és a zöldségeket is, a levet pedig finom szűrőn átszűrjük (ha nagyon tiszta levet szeretnénk a szűrőt még pelenkával is kibélelhetjük). Előmelegített tálba szedjük a levest, mellé tányéron kínáljuk a csontokról lefejtett főtt tyúkot, a zöldségeket és a frissen kifőtt, meleg daragaluskákat is.