Hirdetés

Tökéletes tyúkhúsleves daragaluskával

Hirdetés

Tökéletes tyúkhúsleves daragaluskával

Magyar ember számára nem létezik tökéletesebb leves, mint a tyúkhúsleves. Most hogy már az idő sem az igazi, a hidegben dideregve általában csak egy jó forró, gőzölgő húslevesen jár az eszünk. Most meghoztuk a receptet ehhez a klasszikus leveshez is, hogy legközelebb hazaérve máris neki tudjatok látni az elkészítésének!
Hirdetés

Hozzávalók (4 személyre)

  • 1 kisebb méretű (1,5 kg) gyöngytyúk
  • 4 közepes sárgarépa
  • 3 közepes fehérrépa
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • 1 fej vöröshagyma (héjastul)
  • 1 kis fej fokhagyma (héjastul)
  • 1 ek só
  • 1 púpozott tk paradicsompüré
  • 1 negyed fej kelkáposzta
  • 1 karalábé
  • 2 burgonya
  • 1 TV paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 kis gumó zeller
  • 1 csapott ek szemes bors
  • 1 szál zellerzöld

A daragaluskához:

  • 120 g búzadara
  • 1 tojás
  • 20 g vaj
  • bors
  • petrezselyemzöld
  • 1 ek víz
Fotó: Puskás Nóri

Először előkészítjük a daragaluskát, mert annak pont annyit kell pihennie, míg a leves elkészül. Egy tálban jó alaposan felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót, borsot, egy evőkanál vizet, és a búzadarát. Elkeverjük, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és a puha vajat. Gyorsan kikeverjük, majd hűtőben pihentetjük 2-3 órát. Főzés előtt érdemes a galuskákat előre megformázni egy kanál segítségével, és sütőpapírra pakolni, hogy egyszerre tudjanak landolni a gyöngyöző forrásban lévő sós vízben, ahol 10 perc alatt el is készülnek. A leveshez a konyhakész egész tyúkot beletesszük egy megfelelő méretű (azaz jó nagy) fazékba, felöntjük 2 liter hideg vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, majd felforraljuk. A megjelenő habokat lehalásszuk a víz tetejéről és hozzáadjuk a borsot, a vöröshagymát, fokhagymát, majd egy órán át alig gyöngyöző forrással főzzük. Ekkor hozzáadjuk az összes leveszöldséget és további két órán keresztül főzzük, ügyelve arra, hogy ne forrjon fel a lé, csak éppen hogy mocorogjanak benne a dolgok. Ha kész, 15 percig pihentetjük a levest, majd óvatosan kiemeljük belőle a tyúkot és a zöldségeket is, a levet pedig finom szűrőn átszűrjük (ha nagyon tiszta levet szeretnénk a szűrőt még pelenkával is kibélelhetjük). Előmelegített tálba szedjük a levest, mellé tányéron kínáljuk a csontokról lefejtett főtt tyúkot, a zöldségeket és a frissen kifőtt, meleg daragaluskákat is.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások