Hozzávalók
- 1 nagy csokor medvehagyma (kb. 125 g)
- 1 ½ - 2 ek vaj
- 75 dkg zöldspárga
- 1 ½ tk só
- ½ tk őrölt bors
- 1 púpozott ek tejföl
- 1 púpozott ek görög joghurt
- 4 dl zöldség alaplé
- 1 ek frissen facsart citromlé
- Fekete hagymamag a díszítéshez
Zöldspárga krémleves
Hozzávalók
- 1 nagy csokor medvehagyma (kb. 125 g)
- 1 ½ - 2 ek vaj
- 75 dkg zöldspárga
- 1 ½ tk só
- ½ tk őrölt bors
- 1 púpozott ek tejföl
- 1 púpozott ek görög joghurt
- 4 dl zöldség alaplé
- 1 ek frissen facsart citromlé
- Fekete hagymamag a díszítéshez
Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat és rádobjuk a nagyobb darabokra vágott medvehagymát és addig fonnyasztjuk, amíg el nem kezdenek barnulni, ekkor turmixgépbe tesszük. A spárgák fejét és fás végét (ezt kidobjuk) letördeljük. A fejeket forrásban lévő vízben 1 percig fűzzük, majd kivesszük őket és pár darab kivételével a turmixgépbe tesszük, lefedjük. A spárgák szárát félbevágjuk és a forrásban lévő vízbe tesszük. Addig főzzük őket, amíg megpuhulnak, majd ezt is a turmixgépbe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tejfölt, joghurtot és 2 dl alaplevet majd alaposan összeturmixoljuk. Fokozatosan kanalanként adagoljuk hozzá a többi alaplevet, addig amíg megfelelő állagot kapunk, majd még egy kicsit turmixolunk rajta. A lábasba visszaöntjük a levest és összemelegítjük ügyelve arra, hogy ne forrjon fel. Hozzáadjuk a citromlevelet és keverünk rajta egy utolsót. A visszamaradt spárgafejekkel, medvehagymával és fekete hagymamaggal díszítjük.