Megúszós kaják

Rakottcukkini

Rakott cukkini

Hozzávalók
A raguhoz
30 ml
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g)
3 gerezd
fokhagyma
20 g
sűrített paradicsom
800 g
darált sertéshús
só, bors
250 ml
alaplé
1 ek
provence-i fűszerkeverék
A rizshez
200 g
rizs
A tejfölös réteghez
850 g
tejföl
1 gerezd
fokhagyma
1 tk
mustár
A tetejére
200 g
trappista sajt
A cukkinis réteghez
600 g
cukkini
só, bors

Elkészítés

Az egyszerű rakott cukkini elkészítéséhez a cukkinit keresztben félbevágjuk, majd hosszában vékonyra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk és félretesszük. A raguhoz olajat melegítünk egy serpenyőben. Megdinszteljük rajta a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és további fél percig pirítjuk. Beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk és 3-4 percig pirítjuk. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a fűszerkeveréket és közepes lángon, időnként megkevergetve 15 percig főzzük.

Amíg megfő a ragu, enyhén sós, bő, lobogó vízben kifőzzük a rizst, majd leszűrjük és átmossuk. A tejfölben elkeverjük a zúzott fokhagymát, a mustárt és a sót. A tepsi aljába teszünk egy réteg cukkinit, rákanalazunk egy adagot a raguból, majd a rizsből, megkenjük tejföllel, majd ezt megismételjük. Addig rétegezünk, amíg van alapanyagunk. Az utolsó réteg a tejföl legyen, ezt megszórjuk a reszelt sajttal és 180 fokos sütőben 30 perc alatt összesütjük.

rakott_cukkini_3
Rakott cukkini (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 60 perc

 

Gyorsan elkészül, laktató és végtelenül egyszerű? Naná, hogy a rakott kajákról beszélünk. Jöjjön pár fullos recept, ha a cukkinivel végeztetek:

Marhahúsos rakott savanyú káposzta

Csirkés rakott brokkoli és karfiol

Bulguros rakott kel pulykából

www.streetkitchen.hu

A rakott kajákat nagyon szeretjük, legyen szó kelről, karfiolról, esetleg egy jó cukkiniről. Én most ez utóbbiból készítettem.

Hozzávalók

1 20x30 cm-es tepsihez
A raguhoz
30 ml
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g)
3 gerezd
fokhagyma
20 g
sűrített paradicsom
800 g
darált sertéshús
só, bors
250 ml
alaplé
1 ek
provence-i fűszerkeverék
A rizshez
200 g
rizs
A tejfölös réteghez
850 g
tejföl
1 gerezd
fokhagyma
1 tk
mustár
A tetejére
200 g
trappista sajt
A cukkinis réteghez
600 g
cukkini
só, bors

Az egyszerű rakott cukkini elkészítéséhez a cukkinit keresztben félbevágjuk, majd hosszában vékonyra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk és félretesszük. A raguhoz olajat melegítünk egy serpenyőben. Megdinszteljük rajta a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és további fél percig pirítjuk. Beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk és 3-4 percig pirítjuk. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a fűszerkeveréket és közepes lángon, időnként megkevergetve 15 percig főzzük.

Amíg megfő a ragu, enyhén sós, bő, lobogó vízben kifőzzük a rizst, majd leszűrjük és átmossuk. A tejfölben elkeverjük a zúzott fokhagymát, a mustárt és a sót. A tepsi aljába teszünk egy réteg cukkinit, rákanalazunk egy adagot a raguból, majd a rizsből, megkenjük tejföllel, majd ezt megismételjük. Addig rétegezünk, amíg van alapanyagunk. Az utolsó réteg a tejföl legyen, ezt megszórjuk a reszelt sajttal és 180 fokos sütőben 30 perc alatt összesütjük.

rakott_cukkini_3
Rakott cukkini (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 60 perc

 

Gyorsan elkészül, laktató és végtelenül egyszerű? Naná, hogy a rakott kajákról beszélünk. Jöjjön pár fullos recept, ha a cukkinivel végeztetek:

Marhahúsos rakott savanyú káposzta

Csirkés rakott brokkoli és karfiol

Bulguros rakott kel pulykából

Ha tetszett a Rakott cukkini receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept