Hozzávalók
Epres banános joghurtfagyi
- ½ kg fagyasztott eper
- 6 db fagyasztott banán
- 2 ½ dl lecsepegtetett joghurt
- 1 ek porcukor
Krémes csokoládéfagylalt
- 2 db tubus cukrozott sűrített tej (4 dl)
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- 17 dkg 65% kakaótartalmú csokoládé
- 25 g cukrozatlan kakaó
- 1 csipet só
- 4 tk kukoricakeményítő
- 2 ek hideg víz
Klasszikus stracciatella
- 2 ½ dl tej
- 15 dkg cukor
- 5 dl tejszín
- 1 csipet só
- 1 db vaníliarúd
- 6 db tojássárgája
- 1 tk vaníliakivonat
- 15 dkg 65% kakaótartalmú csokoládé
Hozzávalók
Epres banános joghurtfagyi
- ½ kg fagyasztott eper
- 6 db fagyasztott banán
- 2 ½ dl lecsepegtetett joghurt
- 1 ek porcukor
Krémes csokoládéfagylalt
- 2 db tubus cukrozott sűrített tej (4 dl)
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- 17 dkg 65% kakaótartalmú csokoládé
- 25 g cukrozatlan kakaó
- 1 csipet só
- 4 tk kukoricakeményítő
- 2 ek hideg víz
Klasszikus stracciatella
- 2 ½ dl tej
- 15 dkg cukor
- 5 dl tejszín
- 1 csipet só
- 1 db vaníliarúd
- 6 db tojássárgája
- 1 tk vaníliakivonat
- 15 dkg 65% kakaótartalmú csokoládé
Epres banános joghurtfagyi
Ehhez a fagyihoz egy jó teljesítményű turmixgépre lesz szükség, ami képes megbírkózni a fagyaztott gyümölcsökkel.
Az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük és 6-8 perc alatt krémesre turmixoljuk. Frissen fogyasztva a legjobb. Ha mélyhűtőbe tesszük, fogyasztás előtt hagyjuk 5-10 percig felengedni.
Krémes csokoládéfagylalt
A sűrített tejet, a tejet és a tejszínt közepes lábosban, közepes láng felett felforraljuk. Lehűzzuk a tűzről, hozzáadjuk a kis kockákra tört csokoládét és a kakaóport és addig keverjük, amíg a csokoládé felolvad, a kakaó pedig feloldódik. Hozzákeverjük a sót. A keményítőt kikeverjük a hideg vízzel, majd a csokoládés masszához keverjük. Visszatesszük a tűzre és közepes láng felett 5 percig főzzük, amíg kisség besűrűsödik. Elzárjuk a lángot, hagyjuk a fagyit kihűlni, majd mélyhűtőbe tesszük legalább 5 órára.
Klasszikus stracciatella
A tejet, a cukrot és 2,5 dl tejszínt és a sót közepes lábosban felmelegítünk. Belekaparjuk a vaníliarúd magjait és beletesszük a rudat is. A maradék tejszínt egy nagy tálba öntjük.
A tojássárgájákat egy közepes tálban kissé felverjük, majd folyamatos kevergetés közben ráöntjük a meleg vaníliás keveréket (a vaníliarudat kidobjuk). Az egészet visszaöntjük a lábosba és mérsékelt láng felett, folyamatosn kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik és bovonja a kanál hátoldalát.
A maradék tejszínre szűrjük a vaníliakrémet és a tálat hideg vízbe állítva addig keverjük, amíg lehűl. Hűtőben teljesen lehűtjük, majd fagylaltgépbe öntjük a masszát.
A csokoládét közepes tálba tesszük. A tálat egy vízzel félig teli lábos fölé tesszük, ügyelve, hogy a víz ne érjen a tál aljához. Gőz felett felolvasztjuk a csokoládét. Miközben a fagylaltgép keveri a masszát, vékony sügárban belecsorgatjuk a forró csokoládét, ami így azonnal megszilárdul és apró darabokra törik. Amikor a fagylalt megfelelő állagúra fagyott, légmentesen zárható dobozban a mélyhűtőbe tesszük vagy azonnal fogyasztjuk.