Hozzávalók
- 500 g liszt
- 2 tk szárított élesztő
- 200 g cukor
- 1 mk só
- 1 mk fahéj
- 1 tk kakukkfű
- 100 ml víz
- 100 ml tej
- 1 db tojás
- 5 ek olvasztott vaj
- 3 ek olívaolaj
- 350 g fagyasztott áfonya
A tepsibe és a tetejére
- 20 g olvasztott vaj
- 2 ek olívaolaj
- porcukor
Áfonyás kakukkfüves focaccia
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 2 tk szárított élesztő
- 200 g cukor
- 1 mk só
- 1 mk fahéj
- 1 tk kakukkfű
- 100 ml víz
- 100 ml tej
- 1 db tojás
- 5 ek olvasztott vaj
- 3 ek olívaolaj
- 350 g fagyasztott áfonya
A tepsibe és a tetejére
- 20 g olvasztott vaj
- 2 ek olívaolaj
- porcukor
Külön-külön összekeverjük a száraz és a nedves hozzávalókat: a lisztet, élesztőt, cukrot, sót, fahéjat és kakukkfüvet összekeverjük egy keverőtálban. A tejet, vizet, tojást, olívaolajat és olvasztott vajat egy másikban, majd a kettőt összeöntjük és jó alaposan kidagasztjuk. Lefedve 1 órán át hagyjuk kelni.
A tepsit vékonyan kikenjük az olvasztott vaj és az olívaolaj keverékével (hagyunk belőle a tetejére is), majd a tésztát kinyújtjuk a tepsi méretével megegyező méretűre és belefektetjük. Letakarjuk és fél órán át hagyjuk kelni. Ha megkelt, szétszórjuk rajta az áfonyát, és az ujjainkkal enyhén belenyomkodjuk. Lekenjük a maradék vajjal és 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Ízlés szerint porcukorral megszórva tálaljuk.