Hirdetés

Gyerekkori kedvencek: brassói aprópecsenye és somlói galuska

Hozzávalók

Somlói galuska (6-8 főre)

Vaníliás piskóta

4 db tojás, szétválasztva
80 g cukor (4 ek)
80 g liszt (4 ek)
4 ek víz
1 tk vanília kivonat (1/2 vaníliarúd kikapart magja)

Diós piskóta

4 db tojás, szétválasztva
80 g cukor (4 ek)
80 g liszt (4 ek)
40 g darált dió (3 ek)
4 ek víz

Kakaós piskóta

4 tojás, szétválasztva
80 g cukor (4 ek)
20 g liszt (1 ek)
60 g jó minőségű kakaópor (3 ek)
4 ek víz

A sziruphoz

½ l víz
200 g cukor
1 dl rum

A krémhez

1 l zsíros tej
2+2 dl tejszín
10 db tojás szétválasztva
100 g liszt
300 g cukor
1 ek vanília kivonat (2 vaníliarúd kikapart magja)

A csokoládéöntethez

200 g étcsokoládé
1 ½ dl tejszín
30 g vaj
2 ek rum

A szóráshoz

100 g mazsola
200 g durvára vágott dió
2 ek kakaópor

A tálaláshoz

5 dl felvert tejszínhab

Brassói aprópecsenye (4 főre)

1 db egész sertésszűz
10 dkg zsírszalonna
6 - 8 gerezd fokhagyma
2 tk szárított majoranna
1 tk csemege fűszerpaprika
1 csapott ek liszt
víz
1 kg sütni való burgonya
olaj a sütéshez
frissen őrölt bors
finomra aprított petrezseyem a tálaláshoz
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Gyerekkori kedvencek: brassói aprópecsenye és somlói galuska

Ha retró ételekről van szó, akkor nálunk nem maradhat ki a brassói, desszertfronton pedig a világ egyik legjobb sütije, a somlói galuska. Mutatjuk mind a kettőhöz a tökéletes recepteket!
Kipróbáltam, jóóó lett!
15
Hirdetés

Hozzávalók

Somlói galuska (6-8 főre)

Vaníliás piskóta

4 db tojás, szétválasztva
80 g cukor (4 ek)
80 g liszt (4 ek)
4 ek víz
1 tk vanília kivonat (1/2 vaníliarúd kikapart magja)

Diós piskóta

4 db tojás, szétválasztva
80 g cukor (4 ek)
80 g liszt (4 ek)
40 g darált dió (3 ek)
4 ek víz

Kakaós piskóta

4 tojás, szétválasztva
80 g cukor (4 ek)
20 g liszt (1 ek)
60 g jó minőségű kakaópor (3 ek)
4 ek víz

A sziruphoz

½ l víz
200 g cukor
1 dl rum

A krémhez

1 l zsíros tej
2+2 dl tejszín
10 db tojás szétválasztva
100 g liszt
300 g cukor
1 ek vanília kivonat (2 vaníliarúd kikapart magja)

A csokoládéöntethez

200 g étcsokoládé
1 ½ dl tejszín
30 g vaj
2 ek rum

A szóráshoz

100 g mazsola
200 g durvára vágott dió
2 ek kakaópor

A tálaláshoz

5 dl felvert tejszínhab

Brassói aprópecsenye (4 főre)

1 db egész sertésszűz
10 dkg zsírszalonna
6 - 8 gerezd fokhagyma
2 tk szárított majoranna
1 tk csemege fűszerpaprika
1 csapott ek liszt
víz
1 kg sütni való burgonya
olaj a sütéshez
frissen őrölt bors
finomra aprított petrezseyem a tálaláshoz
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

Somlói galuska

img_0057.jpg

A három piskóta lapot egyformán készítjük el: a tojássárgáját fehéredésig keverjük robotgépben (a vaníliás piskótánál itt hozzáadjuk a vaníliát is). Félretesszük és egy csipet sóval közepesen kemény habot verünk a fehérjéből is. Belecsorgatjuk a sárgáját, lazán elkeverjük és hozzáadjuk a vizet, amivel szintén összekeverjük. Végül beleszitáljuk a lisztet – a diós piskótánál a lisztet és a darált diót, a kakaós piskótánál a lisztet és a kakaóport., és simára keverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze és habos maradjon. Sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk 2 cm vastagon és 180 fokra előmelegített sütőben, , 12 perc alatt világosra sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.

A sziruphoz egy kisebb lábosba tesszük a vizet és a cukrot. Kb. 10 percig forraljuk, amíg egy kicsit besűrűsödik és a cukor teljesen felolvad, végül hozzáadjuk a rumot. Hagyjukkihűlni.

A mazsolát meleg vízbe áztatjuk.

A vaníliakrémhez a tejet a vaníliával és 2 dl tejszínnel egy lábosba öntjük és alacsony lángon forráspontig melegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, kanalanként felöntjük a meleg tejjel, majd hozzáadjuk a 100 g liszttel kikevert maradék 2 dl tejszínt. Visszatesszük a tűzre és kb. 10 perc alatt, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Kihűtjük.

A csokoládéöntethez a rum kivételével az összes hozzávalót vízgőz felett felolvasztjuk (a vízgőzhöz egy tálat egy lábos vízre tesszük s így melegítjük). Amikor fényes és sima az öntet, hozzáadjuk a rumot is.

Amikor minden elkészült és kihűlt, összeállítjuk a somlóit: a piskótákat egyforma méretűre vágjuk. Egy tepsire tesszük a diós lapot, meglocsoljuk a sziruppal és vastagon megszórjuk durvára vágott dióval. Megkenjük a krém egyharmadával és rátesszük a kakaós lapot. Ezt meglocsoljuk sziruppal, mehszórjuk a beáztatott és lecsepegetetett mazsolával és bevonjuk a maradék krém felével. Jöhet rá a vaníliűs piskóta, amit szintén meglocsolunk sziruppal, rákenjük a maradék krémet és vastagon megszórjuk kakaóval. Éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kanállal kiszaggatjuk és frissen felvert tejszínhabbal és csokoládéöntettel kínáljuk.

Brassói aprópecsenye

img_0010.jpg

Egy nagyobb serpenyőben kiizzasztjuk a csíkokra vágott szalonnát. Kiszedjük, félretesszük. A zsírján kissé lepirítjuk a csíkokra vágott sertés szüzet. Közepesre visszavesszük a lángot, a húsra dobjuk az egészen finomra aprított fokhagymát és kevergetve pirítjuk tovább, vigyázva, hogy a fokhagyma ne barnuljon meg.Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a majorannát és a paprikát, összekeverjük. Meghintjük liszttel, 1 percig pirítjuk, majd annyi vizet adunk hozzá, amitől elengendő szaftja lesz és gyorsan beforraljuk. Ha kell, még egy kevés vizet adhatunk hozzá.

Közben a burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk. Forró olajban kisütjük. Összeforgatjuk a hússal, a félretett szalonnával és meghintjük petrezselyemmel.

Ha nem állnátok meg a nosztalgiázással, akkor csekkoljátok a Mátrai borzas és rizskoch receptünket is.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?