Hozzávalók
Somlói galuska (6-8 főre)
Vaníliás piskóta
- 4 db tojás, szétválasztva
- 80 g cukor (4 ek)
- 80 g liszt (4 ek)
- 4 ek víz
- 1 tk vanília kivonat (1/2 vaníliarúd kikapart magja)
Diós piskóta
- 4 db tojás, szétválasztva
- 80 g cukor (4 ek)
- 80 g liszt (4 ek)
- 40 g darált dió (3 ek)
- 4 ek víz
Kakaós piskóta
- 4 tojás, szétválasztva
- 80 g cukor (4 ek)
- 20 g liszt (1 ek)
- 60 g jó minőségű kakaópor (3 ek)
- 4 ek víz
A sziruphoz
- ½ l víz
- 200 g cukor
- 1 dl rum
A krémhez
- 1 l zsíros tej
- 2+2 dl tejszín
- 10 db tojás szétválasztva
- 100 g liszt
- 300 g cukor
- 1 ek vanília kivonat (2 vaníliarúd kikapart magja)
A csokoládéöntethez
- 200 g étcsokoládé
- 1 ½ dl tejszín
- 30 g vaj
- 2 ek rum
A szóráshoz
- 100 g mazsola
- 200 g durvára vágott dió
- 2 ek kakaópor
A tálaláshoz
- 5 dl felvert tejszínhab
Brassói aprópecsenye (4 főre)
- 1 db egész sertésszűz
- 10 dkg zsírszalonna
- 6 - 8 gerezd fokhagyma
- 2 tk szárított majoranna
- 1 tk csemege fűszerpaprika
- 1 csapott ek liszt
- víz
- 1 kg sütni való burgonya
- olaj a sütéshez
- só
- frissen őrölt bors
- finomra aprított petrezseyem a tálaláshoz
Hozzávalók
Somlói galuska (6-8 főre)
Vaníliás piskóta
- 4 db tojás, szétválasztva
- 80 g cukor (4 ek)
- 80 g liszt (4 ek)
- 4 ek víz
- 1 tk vanília kivonat (1/2 vaníliarúd kikapart magja)
Diós piskóta
- 4 db tojás, szétválasztva
- 80 g cukor (4 ek)
- 80 g liszt (4 ek)
- 40 g darált dió (3 ek)
- 4 ek víz
Kakaós piskóta
- 4 tojás, szétválasztva
- 80 g cukor (4 ek)
- 20 g liszt (1 ek)
- 60 g jó minőségű kakaópor (3 ek)
- 4 ek víz
A sziruphoz
- ½ l víz
- 200 g cukor
- 1 dl rum
A krémhez
- 1 l zsíros tej
- 2+2 dl tejszín
- 10 db tojás szétválasztva
- 100 g liszt
- 300 g cukor
- 1 ek vanília kivonat (2 vaníliarúd kikapart magja)
A csokoládéöntethez
- 200 g étcsokoládé
- 1 ½ dl tejszín
- 30 g vaj
- 2 ek rum
A szóráshoz
- 100 g mazsola
- 200 g durvára vágott dió
- 2 ek kakaópor
A tálaláshoz
- 5 dl felvert tejszínhab
Brassói aprópecsenye (4 főre)
- 1 db egész sertésszűz
- 10 dkg zsírszalonna
- 6 - 8 gerezd fokhagyma
- 2 tk szárított majoranna
- 1 tk csemege fűszerpaprika
- 1 csapott ek liszt
- víz
- 1 kg sütni való burgonya
- olaj a sütéshez
- só
- frissen őrölt bors
- finomra aprított petrezseyem a tálaláshoz
Somlói galuska
A három piskóta lapot egyformán készítjük el: a tojássárgáját fehéredésig keverjük robotgépben (a vaníliás piskótánál itt hozzáadjuk a vaníliát is). Félretesszük és egy csipet sóval közepesen kemény habot verünk a fehérjéből is. Belecsorgatjuk a sárgáját, lazán elkeverjük és hozzáadjuk a vizet, amivel szintén összekeverjük. Végül beleszitáljuk a lisztet – a diós piskótánál a lisztet és a darált diót, a kakaós piskótánál a lisztet és a kakaóport., és simára keverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze és habos maradjon. Sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk 2 cm vastagon és 180 fokra előmelegített sütőben, , 12 perc alatt világosra sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.
A sziruphoz egy kisebb lábosba tesszük a vizet és a cukrot. Kb. 10 percig forraljuk, amíg egy kicsit besűrűsödik és a cukor teljesen felolvad, végül hozzáadjuk a rumot. Hagyjukkihűlni.
A mazsolát meleg vízbe áztatjuk.
A vaníliakrémhez a tejet a vaníliával és 2 dl tejszínnel egy lábosba öntjük és alacsony lángon forráspontig melegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, kanalanként felöntjük a meleg tejjel, majd hozzáadjuk a 100 g liszttel kikevert maradék 2 dl tejszínt. Visszatesszük a tűzre és kb. 10 perc alatt, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Kihűtjük.
A csokoládéöntethez a rum kivételével az összes hozzávalót vízgőz felett felolvasztjuk (a vízgőzhöz egy tálat egy lábos vízre tesszük s így melegítjük). Amikor fényes és sima az öntet, hozzáadjuk a rumot is.
Amikor minden elkészült és kihűlt, összeállítjuk a somlóit: a piskótákat egyforma méretűre vágjuk. Egy tepsire tesszük a diós lapot, meglocsoljuk a sziruppal és vastagon megszórjuk durvára vágott dióval. Megkenjük a krém egyharmadával és rátesszük a kakaós lapot. Ezt meglocsoljuk sziruppal, mehszórjuk a beáztatott és lecsepegetetett mazsolával és bevonjuk a maradék krém felével. Jöhet rá a vaníliűs piskóta, amit szintén meglocsolunk sziruppal, rákenjük a maradék krémet és vastagon megszórjuk kakaóval. Éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kanállal kiszaggatjuk és frissen felvert tejszínhabbal és csokoládéöntettel kínáljuk.
Brassói aprópecsenye
Egy nagyobb serpenyőben kiizzasztjuk a csíkokra vágott szalonnát. Kiszedjük, félretesszük. A zsírján kissé lepirítjuk a csíkokra vágott sertés szüzet. Közepesre visszavesszük a lángot, a húsra dobjuk az egészen finomra aprított fokhagymát és kevergetve pirítjuk tovább, vigyázva, hogy a fokhagyma ne barnuljon meg.Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a majorannát és a paprikát, összekeverjük. Meghintjük liszttel, 1 percig pirítjuk, majd annyi vizet adunk hozzá, amitől elengendő szaftja lesz és gyorsan beforraljuk. Ha kell, még egy kevés vizet adhatunk hozzá.
Közben a burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk. Forró olajban kisütjük. Összeforgatjuk a hússal, a félretett szalonnával és meghintjük petrezselyemmel.
Ha nem állnátok meg a nosztalgiázással, akkor csekkoljátok a Mátrai borzas és rizskoch receptünket is.