Hozzávalók
Tésztához
- 15 dkg liszt
- 12 dkg hideg vaj
- ½ tk só
- 1 ek cukor
- 1 db tojás
Töltelékhez
- 6 dkg vaj
- 1 db vanília rúd kikapart magja
- 2 - 3 db kemény húsú körte
- só
- 2 ek barnacukor a szóráshoz
- 1 db tojás a kenéshez
Hozzávalók
Tésztához
- 15 dkg liszt
- 12 dkg hideg vaj
- ½ tk só
- 1 ek cukor
- 1 db tojás
Töltelékhez
- 6 dkg vaj
- 1 db vanília rúd kikapart magja
- 2 - 3 db kemény húsú körte
- só
- 2 ek barnacukor a szóráshoz
- 1 db tojás a kenéshez
Omlós vajas tésztát készítünk a hozzávalókból, fontos hogy a vaj tényleg hideg legyen! A vajat és a lisztet robotgépben összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojást, a sót és a cukrot. Ha összeállt a tészta, elisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk gyors mozdulatokkal, majd lefóliázzuk és a hűtőbe tesszük pihenni. Ez alatt a 6 dkg vajat megolvasztjuk és barnított vajat készítünk: közepes lángon addig hevítjük a vajat, amíg egy kicsit megbarnul és mogyorós illata lesz.
Azonnal lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a vanília kikapart magjait. Kivesszük a tésztát a hűtőből és lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-3 mm vastagra. Feltekerjük a sodrófára és sütőlapra terítjük. A körtét nagyon vékony szeletekre vágjuk majd a kiterített tésztára rétegezzük úgy, hogy a szélein legalább 10 cm-t szabadon hagyjunk. Pici sóval meghintjük a gyümölcsöt, majd megszórjuk barnacukorral is, végül meglocsoljuk a vaníliás barnított vajjal. Utolsó lépésként a tészta széleit ráhajtjuk a gyümölcsökre 5-6 centi szélességben. A tésztát megkenjük egy kevés vízzel felvert tojással. 190 fokon 40 percet sütjük a sütőben. A sütőből kivéve langyosra hűtjük, szeletekre vágva kínáljuk.