Hirdetés

Mennyei kávés-diós pite

Hirdetés

Mennyei kávés-diós pite

Hirdetés

A piték változataiból Dunát lehetne rekeszteni, de ha valami irtó finomra és ütősre vágytok, akkor ezt a variációt is elkészítitek. Omlós tészta, puha krém! Mennyei!

Hozzávalók (24 cm-es piteformához)

a tésztához:

  • 120 g hideg vaj
  • 30 g cukor
  • 200 g liszt
  • 50 ml hideg víz
  • 2 csipet só

a töltelékhez:

  • 200 g pörkölt dió + 20 g díszítésnek
  • 2 tojás
  • 100 g porcukor
  • 100 ml habtejszín
  • 75 ml lefőzött eszpresszó
  • 1 narancs reszelt héja
  • egy csipet só

a díszítéshez:

  • egész dió szemek
  • kávészemek
  • porcukor

A tésztához a hideg kockára vágott vajat összemorzsoljuk az ujjbegyeinkkel, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a hideg vizet, majd a liszttel tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk, beleegyengetjük a piteformába. Kibéleljük a tésztát alufóliával és nehezéket teszünk rá (bab, lencse, stb.), 180 fokos légkeveréses sütőben “vakon” sütjük 10 percig,  majd az alufólia és nehezék nélkül további 10 percig.

A diót szétterítjük egy tepsin és 180 fokon, légkeveréses programon 7-8 perc alatt megpirítjuk. Miután kihűlt, lemorzsoljuk róla a felesleges héjat. Kivesszük a díszítésre szánt szemeket, a többit pedig aprítógépben ledaráljuk. A tojást a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a darált diót, a tejszínt, a lefőzött kávét, a narancs reszelt héját és a sót, majd egyneműre keverjük és az elősütött pitetésztába öntjük. 180 fokon, légkeveréses programon 20-25 percig sütjük.  Akkor jó, hogyha megszilárdult a teteje. Kihűlés után porcukorral meghintjük és dió- és kávé szemekkel díszítjük.

Fotó: Szilágyi Nóri

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások