Hozzávalók
a tésztához
- 120 g hideg vaj
- 30 g cukor
- 200 g liszt
- 50 ml hideg víz
- 2 csipet só
a töltelékhez
- 200 g pörkölt dió + 20 g díszítésnek
- 2 db tojás
- 100 g porcukor
- 100 ml habtejszín
- 75 ml lefőzött eszpresszó
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 csipet só
a díszítéshez
- egész dió szemek
- kávészemek
- porcukor
Hozzávalók
a tésztához
- 120 g hideg vaj
- 30 g cukor
- 200 g liszt
- 50 ml hideg víz
- 2 csipet só
a töltelékhez
- 200 g pörkölt dió + 20 g díszítésnek
- 2 db tojás
- 100 g porcukor
- 100 ml habtejszín
- 75 ml lefőzött eszpresszó
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 csipet só
a díszítéshez
- egész dió szemek
- kávészemek
- porcukor
A tésztához a hideg kockára vágott vajat összemorzsoljuk az ujjbegyeinkkel, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a hideg vizet, majd a liszttel tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk, beleegyengetjük a piteformába. Kibéleljük a tésztát alufóliával és nehezéket teszünk rá (bab, lencse, stb.), 180 fokos légkeveréses sütőben “vakon” sütjük 10 percig, majd az alufólia és nehezék nélkül további 10 percig.
A diót szétterítjük egy tepsin és 180 fokon, légkeveréses programon 7-8 perc alatt megpirítjuk. Miután kihűlt, lemorzsoljuk róla a felesleges héjat. Kivesszük a díszítésre szánt szemeket, a többit pedig aprítógépben ledaráljuk. A tojást a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a darált diót, a tejszínt, a lefőzött kávét, a narancs reszelt héját és a sót, majd egyneműre keverjük és az elősütött pitetésztába öntjük. 180 fokon, légkeveréses programon 20-25 percig sütjük. Akkor jó, hogyha megszilárdult a teteje. Kihűlés után porcukorral meghintjük és dió- és kávé szemekkel díszítjük.