Hozzávalók
A tésztához
- 250 g főtt krumpli
- 250 g liszt
- 1 ek cukor
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 30 g friss élesztő
- 50 g olvasztott vaj
- bő olaj a sütéshez
A tetejére
- 3 ek barnacukor
- 1 tk fahéj a befejezéshez
Zeppole - az igazi olasz burgonyafánk
Hozzávalók
A tésztához
- 250 g főtt krumpli
- 250 g liszt
- 1 ek cukor
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 30 g friss élesztő
- 50 g olvasztott vaj
- bő olaj a sütéshez
A tetejére
- 3 ek barnacukor
- 1 tk fahéj a befejezéshez
A főtt krumplit még melegen áttörjük, összekeverjük a liszttel, sóval, cukorral, olvasztott vajjal, tojással és belemorzsoljuk az élesztőt. Alaposan kidagasztjuk és lefedve hagyjuk egy órán át kelni.
Ha megkelt, a masszából evőkanálnyi nagyságú gombócokat formázunk és egy sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, letakarjuk és fél órán át kelesztjük.
Ha újra megkelt, kb. 180 fokosra felmelegített bő olajban aranybarnára sütjük őket, majd lecsöpögtetjük és egyből a fahéjjal elkevert barna cukorba forgatjuk. Ha szeretnénk, lekvárral tálaljuk, de magában is teljesen jó.