Olcsó ebédek

Kelkáposzta-főzelék

Kelkáposzta-főzelék

Hozzávalók
30 ml
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
300 g
burgonya
4 gerezd
fokhagyma
600 g
kelkáposzta
1.2 l
víz
3 tk
pirospaprika
1 tk
őrölt köménymag
só, bors
1.5 ek
liszt
200 ml
tejföl
A tálaláshoz
200 ml
tejföl
4 szelet
kenyér

Elkészítés

A kelkáposzta-főzelék elkészítéséhez egy lábasban olajat hevítünk, amin alaposan lepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzádobjuk a felkockázott burgonyát is és tovább pirítjuk.

Belenyomjuk a fokhagymagerezdeket, majd a vékony csíkokra vágott kelkáposztát is beledobjuk a lábasba, alaposan elkeverjük az összetevőket, és felöntjük 200 ml vízzel. Lefedjük a lábast és hagyjuk, hogy a kel kb. 3-4 perc alatt megpárolódjon. Közben párszor átkeverjük.

Ezután félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk és alaposan elkeverjük. Felöntjük a maradék vízzel és 7-8 percig főzzük.

A lisztet kikeverjük a tejföllel, és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a főzelékalapunkhoz. 2-3 perc alatt összerottyantjuk, és kész is vagyunk. 

Mivel ez egy vega recept, tálalásnál megextrázzuk feltétként még egy jó adag tejföllel, és természetesen jó kis fehér kenyérrel tunkolva fogyasztjuk.

kelkaposzta-fozelek
Kelkáposzta-főzelék (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc

Még több recept kelkáposztából:

Joghurtos indiai csirkecomb kelkáposztás-kókusztejes csicseriborsó-raguval

Tejszínes égetett kelkáposzta

Krumplikrémleves kelkáposztával

www.streetkitchen.hu

A kelkáposzta-főzelék volt gyerekkorom egyik kedvence. A nagymamám mindig „pulutykának” hívta, szóval az én fejemben is ezen a néven maradt meg. Van, ahol tejföl nélkül készítik, de nálunk mindig jó sok tejföllel lett krémesítve ez a főzelék.

pictogram

Vega

Hozzávalók

4 főre
30 ml
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
300 g
burgonya
4 gerezd
fokhagyma
600 g
kelkáposzta
1.2 l
víz
3 tk
pirospaprika
1 tk
őrölt köménymag
só, bors
1.5 ek
liszt
200 ml
tejföl
A tálaláshoz
200 ml
tejföl
4 szelet
kenyér

A kelkáposzta-főzelék elkészítéséhez egy lábasban olajat hevítünk, amin alaposan lepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzádobjuk a felkockázott burgonyát is és tovább pirítjuk.

Belenyomjuk a fokhagymagerezdeket, majd a vékony csíkokra vágott kelkáposztát is beledobjuk a lábasba, alaposan elkeverjük az összetevőket, és felöntjük 200 ml vízzel. Lefedjük a lábast és hagyjuk, hogy a kel kb. 3-4 perc alatt megpárolódjon. Közben párszor átkeverjük.

Ezután félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk és alaposan elkeverjük. Felöntjük a maradék vízzel és 7-8 percig főzzük.

A lisztet kikeverjük a tejföllel, és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a főzelékalapunkhoz. 2-3 perc alatt összerottyantjuk, és kész is vagyunk. 

Mivel ez egy vega recept, tálalásnál megextrázzuk feltétként még egy jó adag tejföllel, és természetesen jó kis fehér kenyérrel tunkolva fogyasztjuk.

kelkaposzta-fozelek
Kelkáposzta-főzelék (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc

Még több recept kelkáposztából:

Joghurtos indiai csirkecomb kelkáposztás-kókusztejes csicseriborsó-raguval

Tejszínes égetett kelkáposzta

Krumplikrémleves kelkáposztával

Ha tetszett a Kelkáposzta-főzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept