Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

A 3 legjobb retro snack: pogácsa, sajtos ropogós és káposztás kifli

Hozzávalók

Juhtúrós pogácsa (kb. 60 db)

25 dkg vaj
30 dkg juhtúró
1 ek só
opcionális 8+2 dkg juhsjat (pl. pecorino)
50 ml tejföl
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1.2 dl tej
2 db tojás

Sajtos ropogós (kb. 4 tepsi)

500 g liszt
500 g vaj
500 g zsíros túró
1 ek só
1 db tojás a kenéshez
sajt a szóráshoz

Káposztás kifli (kb. 60 db)

500 g liszt
250 g vaj
100 g cukor
15 g élesztő
1 ½ dl langyos tej
2 db tojássárgája
1 tk sütőpor
1 kg káposzta
50 g cukor
50 g zsír
1 tk őrölt bors
1 ek só
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

A 3 legjobb retro snack: pogácsa, sajtos ropogós és káposztás kifli

Ha szerettek sütni-főzni, egy jó pogácsa recept nem hiányozhat a leltárból. Ha pedig a pogit kipipáltátok, akkor jöhet a ropogós és az isteni káposztás kifli is!
Kipróbáltam, jóóó lett!
2
Hirdetés

Hozzávalók

Juhtúrós pogácsa (kb. 60 db)

25 dkg vaj
30 dkg juhtúró
1 ek só
opcionális 8+2 dkg juhsjat (pl. pecorino)
50 ml tejföl
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1.2 dl tej
2 db tojás

Sajtos ropogós (kb. 4 tepsi)

500 g liszt
500 g vaj
500 g zsíros túró
1 ek só
1 db tojás a kenéshez
sajt a szóráshoz

Káposztás kifli (kb. 60 db)

500 g liszt
250 g vaj
100 g cukor
15 g élesztő
1 ½ dl langyos tej
2 db tojássárgája
1 tk sütőpor
1 kg káposzta
50 g cukor
50 g zsír
1 tk őrölt bors
1 ek só
Bevásárlólistához adom

Juhtúrós pogácsa

A vajat összedolgozzuk a juhtúróval, majd hozzáadjuk a sót, 8 dkg reszelt juhsajtot és a tejfölt és ezekkel is elkeverjük a masszát. Eztuán hozzákeverjük a tejet, a lisztet, a tojásokat és az élesztőt is. Jól összedolgozzuk és a tésztát konyharuhával letakarva, langyos helyen egy órán át kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi (2 cm) vastagra kinyújtjuk és kis lyukú szaggatóval kiszaggatjuk. Negyed órát még pihentetjük a sütőpapírral letakart sütőlapon, majd megkenjük felvert tojással és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt sül meg.

Sajtos ropogós

A vajat és a lisztet összedolgozzuk, majd a túrót és a sót is hozzáadva ruganyos tésztát gyúrunk. Fóliába csomagoljuk és éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni. Másnap lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi (2 cm) vastagra kinyújtjuk. A teljeses felületét megkenjük kissé felvert tojással, majd derelyevágóval falatnyi darabokra vágjuk.

A falatnyi süteményeket sütőpapírral bélelet sütőlapra tesszük és megszórjuk bőven reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sülnek.

Káposztás kifli

A káposztát finomra vágjuk. Egy nagyobb lábosban 2 ek cukrot karamellizálunk. Amikor szép borostyán színű a cukor, hozzáadjuk a káposztát és a vajat, majd sózzuk, borsozzuk és magas lángon lepirítjuk, majd puhára pároljuk a káposztát.

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk 1 tk cukorral.  Robotgép keverőtáljában összedolgozzuk a lisztet a puha vajjal. Hozzáadjuk a sütőport, a tojáskat, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztőt is. Összedolgozzuk, majd kézzel is átgyúrjuk. Fóliába csomagolva éjszakára a hűtőbe tesszük. Ezután, lisztezett deszkán vékonyra (2-3 mm) nyújtjuk a tésztát és kb. 15 cm átmérőjű kör alakban kisszaggatjuk. A korongokat 8 részre vágjuk – háromszögeket kapunk. A kihűlt káposztából egy kiskanálnyit halmozunk a tésztára, feltekerjük kiflialakban és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások