Hozzávalók
A tésztához
- 250 ml tej
- 22 g friss élesztő
- 140 g cukor
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 550 g liszt
- 100 g olvasztott vaj
A kenéshez és szóráshoz
- 1 db tojás
- cukor
Hozzávalók
A tésztához
- 250 ml tej
- 22 g friss élesztő
- 140 g cukor
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 550 g liszt
- 100 g olvasztott vaj
A kenéshez és szóráshoz
- 1 db tojás
- cukor
A tésztához megmelegítjük a tejet, rakunk bele egy evőkanálnyi cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 5 percet várunk, hogy felfusson. A lisztet elkeverjük a sóval, a maradék cukorral, belerakjuk a két tojást, beleöntjük az élesztős tejet és elkezdjük bedagasztani a tésztát. Mikor összeállt, hozzácsorgatjuk a vajat és szép simára dagasztjuk.
Megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk és kb. 40 percig kelesztjük. Ezután újra átgyúrjuk, 12 részre osztjuk, majd mindegyik tésztadarabot vékony rúddá nyújtjuk. Vagy három vagy kétfelé vágjuk, attól függően, hogy hármas, vagy négyes fonással akarjuk-e megfonni a pici fonatokat. Összefonjuk a tésztát és muffinsütő mélyedéseibe rakjuk.
Lekenjük őket lazán felvert tojással, 30-40 percig kelesztjük, majd újra átkenjük tojással és 170 fokra előmelegített sütőbe rakjuk őket. Kb. 30-35 percig sütjük a briós-muffinokat, a sütés vége előtt 4-5 perccel pedig kivesszük őket, lekenjük újra tojással, jól megszórjuk kristálycukorral és visszarakjuk a sütési idő végéig őket a sütőbe.
Ha tetszett a cukros briósmuffin receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!