Hozzávalók
- 20 g friss élesztő (kb. 3 g szárított=20 g friss)
- 50 ml tej
- 1 ½ tk cukor
- 2 db tojás (+ 1 a kenéshez)
- 600 g liszt + a nyújtáshoz
- 700 g krumpli (tisztítva)
- 2 tk só
- ½ tk őrölt bors
- 120 g zsír
Hozzávalók
- 20 g friss élesztő (kb. 3 g szárított=20 g friss)
- 50 ml tej
- 1 ½ tk cukor
- 2 db tojás (+ 1 a kenéshez)
- 600 g liszt + a nyújtáshoz
- 700 g krumpli (tisztítva)
- 2 tk só
- ½ tk őrölt bors
- 120 g zsír
A hajtogatott, kelt krumplis pogácsa elkészítéséhez először az élesztőt elmorzsoljuk a tejbe. Hozzáadjuk a cukrot és 2 db tojást kissé felverve, valamint 1 ek lisztet a kimért mennyiségből. Alaposan összekeverjük, és hagyjuk felfutni.
A tisztított, kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és hagyjuk kigőzölögni, majd a még meleg krumplit egy burgonyanyomón áttörjük, szétterítjük, és hagyjuk teljesen lehűlni.
A lisztet elkeverjük a sóval és a borssal, egy kis mélyedést csinálunk a közepébe, és beleöntjük az élesztős alapot, valamint 60 g zsírt is a kimért mennyiségből, majd hozzákeverjük a lisztes keveréket a burgonyához. Fontos, hogy burgonyás tésztáknál mellőzzük a keverőgép használatát, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagot egynemű tésztává. Ha úgy ítéljük meg, hogy kicsit ragad a tészta, használunk még alá-fölé kevés lisztszórást, ezzel újra átgyúrjuk. Letakarva, 40-60 percig kelni hagyjuk.
Lisztezett felületen, kb. 2 cm vastag téglalapra nyújtjuk, majd a felét vékonyan beecseteljük a megmaradt zsír egy részével, és ráhajtjuk a simán hagyott részt. Újra kinyújtjuk, leecseteljük, összehajtjuk, majd ezt megismételjük további 3-4 alkalommal, hogy tökéletes krumplis pogácsa legyen a végeredmény.
Az utolsó nyújtásnál alaposan alálisztezünk, a felületét bekenjük a megmaradt, enyhén felvert tojással, majd egy éles késsel, nem túl mélyen, sűrűn bevagdossuk, és tetszőleges méretű, minden szúrás előtt lisztbe forgatott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Tipp: Ha nagyobb pogácsákat szeretnénk készíteni, növelni kell a kinyújtott tészta vastagságát is.
Sütés
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kiszúrt pogácsákat, legalább 4-5 cm-re egymástól, és legalább újabb 20 percig kelni hagyjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben, 12-15 perc alatt készre sütjük.
- Előkészítési idő: min. 90 perc
- Sütési idő: kb. 15 perc
- Összesen: kb. 105 perc
Ha tetszett a hajtogatott krumplis pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!