Hirdetés

Juhtúrós pogácsa

Hozzávalók

Hozzávalók
2
tepsihez
300 g juhtúró
1 púpozott mk őrölt bors
1 púpozott mk kakukkfű
20 g hántolt napraforgó vagy tökmag
50 ml tej
20 g élesztő
1 púpozott mk cukor
500 g kenyérliszt (BL 80)
100 g vaj
20 g só
200 g tejföl
2 db tojássárgája
1 db tojás a lekenéshez
Hirdetés

Juhtúrós pogácsa

Ezzel a pogácsával nem lehet mellélőni, ha vendégeket vártok. Egyedül az lehet a baj, ha túl keveset gyártotok belőle.
Hirdetés

Hozzávalók

Hozzávalók
2
tepsihez
300 g juhtúró
1 púpozott mk őrölt bors
1 púpozott mk kakukkfű
20 g hántolt napraforgó vagy tökmag
50 ml tej
20 g élesztő
1 púpozott mk cukor
500 g kenyérliszt (BL 80)
100 g vaj
20 g só
200 g tejföl
2 db tojássárgája
1 db tojás a lekenéshez

A juhtúrót a kakkukfűvel és borssal összekeverjük, majd hozzáadjuk a választott magot.  Összeállítjuk a pogácsa tésztáját: a langyos tejhez adunk pici cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.  Egy keverőtálba tesszük a lisztet, sót, lágy vajat, tejfölt, a felfuttatott élesztőt, és a tojássárgáját. Elkezdjük összedolgozni, és folyamatosan adagoljuk hozzá a juhtúrós keveréket. Egyenletesre keverjük és dagasztjuk 5 percig. Hagyjuk szobahőmérsékleten kelni 1 órát, majd fóliába tekerjük, és hűtőbe tesszük, hogy kicsit megkeményedjen. Egyébként akár 1-2 nappal korábban is bekeverhetjük, mert még jó hatással is van a hosszú pihi a tésztára. A hűtőből kivett tésztát 3 részre vágjuk, és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.

Lisztezett deszkán kissé kinyújtjuk a tésztákat, egymásra tesszük, majd így folytatjuk a nyújtást kb. 2-2,5 cm vastagra. Éles késsel fél cm mélyen, és fél cm szélesen bevagdossuk a tészta felületét, majd felvert tojással egyenletesen lekenjük. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk (minden kiszúrás előtt lisztezzük a forma szélét). A pogácsákat sütőpapírral borított tepsire tesszük, hagyjuk még, esetleg melegebb helyen, 1 órán át kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben, mérettől függően 12-16 percig sütjük.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások