Hirdetés

Káposztás pogácsa: a pogik sztárja

Hozzávalók

3
tepsi pogácsához
+
50 ml tej
1 tk cukor
25 g friss élesztő
500 g finomliszt
1 ek só
250 g vaj
1 db tojás +1 tojás a kenéshez
190 g tejföl
½ fej fejes káposzta
1 ek olaj
1 ek cukor
bors
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Káposztás pogácsa: a pogik sztárja

Káposzta ilyen jól még nem állt aprósüteménynek! Miután Nóri megsütötte ezeket a pogikat, nem telt el fél óra sem és máris elfogyott az egész. Pedig több tepsivel készült és nem kis pogácsákról beszélünk, de ami jó az jó.  És ez a káposztás pogi - pláne frissen - nagyon jó, szóval ha nem akarsz úgy járni mint mi, akkor annyi tepsivel készíts, amennyit csak találsz otthon!
Kipróbáltam, jóóó lett!
5
Hibát találtam
Hirdetés

Hozzávalók

3
tepsi pogácsához
+
50 ml tej
1 tk cukor
25 g friss élesztő
500 g finomliszt
1 ek só
250 g vaj
1 db tojás +1 tojás a kenéshez
190 g tejföl
½ fej fejes káposzta
1 ek olaj
1 ek cukor
bors
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


A legjobb választás, teszteltük!

Miért jó ez a recept?

  • Majdnem minden hozzávaló megtalálható hozzá bármely háztartásban. Ha beszerzed a káposztát, a többi dolog biztosan a polcon fog csücsülni a kamrában.
  • Egyszerűen elkészíthető, akár kezdő szakácsoknak, kezdő háziasszonyoknak is.
  • Mindenkinek ízleni fog, ezt garantáljuk. Ha eddig a gyerek nem ette meg semmilyen formában a káposztát, próbálkozz ezzel, a siker nem marad el!
Káposztás pogácsa frissen

Hogyan készül a káposztás pogácsa?

A káposztát lereszeljük, besózzuk és 20 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét. Egy serpenyőben olajat hevítünk, rászórjuk a cukrot, kicsit karamellizáljuk, majd rádobjuk a káposztát és kb. 20 perc alatt megpirítjuk.

A tésztához a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba mérjük a lisztet, sót, hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott vajat, tojást, tejfölt, felfuttatott élesztős tejet és jól összegyúrjuk/bedagasztjuk a tésztát. Kinyújtjuk kb. 35×23 centi vastagra, rászórjuk egyenletesen a káposztát és összehajtogatjuk a tésztát, először kétharmadig, majd a maradék egyharmadot ráhajtjuk a többi részre. Letakarva pihentetjük 20 percig, majd újra hajtogatjuk, pihentetés és hajtogatás jön.

A harmadik hajtogatás után 10 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagra, bevagdossuk rácsosan a tetejét, lekenjük tojással majd 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük a pogácsákat.

Ízletes káposztás pogácsa

Tippek kezdőknek

  • Figyeljünk, hogy az élesztő megfelelő állapotban legyen a felhasználás előtt. A kezdetekben a tejbe morzsolt élesztő csak feloldódik, majd elkezd szépen felhabosodni. Ez meleg helyen kb. 5 percet vesz igénybe.
  • Ennél a receptnél is érdemes a légkeveréses beállítás használni, hiszen így járja át leg egyenlegesebben a hú az ételt.
  • Szinte minden esetben a sütőpapírt javasoljuk a vajazás helyett a pogácsák, torták, kekszek és más sütik sütésénél. De ha olyan formát használunk aminél a mintázat fontos (pl. kuglóf), akkor vékony vajazás, kevés liszttel kiszórás, a legjobb megoldás.
  • Ha kíváncsi vagy, hogy elkészült-e a sülteményed, vagy szüksége van még néhány percre, akkor érdemes tűpróbát végezni és ha nem ragad rá a tészta, akkor elkészült a süti. De a szép aranybarna szín például már enged arra következtetni, hogy valószínűleg elkészült. Az aprósütiknél lehet kóstolással tesztelni. 🙂
  • Fontos, hogy mindig a megfelelő lisztet használjuk. Ugyanis, a lisztnél fontos szempont, hogy mennyi nedvességet tud felvenni, ez (is) alakítja ki a tészta szerkezetét.

Finomságok káposzta felhasználásával

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások