Hozzávalók
A tésztához
- 15 g élesztő
- 100 ml tej
- 250 g liszt
- 1 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 50 g cukor
- 50 g vaj
A tetejére
- 1 db tojás
- 2 - 3 ek cukor
Hozzávalók
A tésztához
- 15 g élesztő
- 100 ml tej
- 250 g liszt
- 1 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 50 g cukor
- 50 g vaj
A tetejére
- 1 db tojás
- 2 - 3 ek cukor
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyosra melegített tejbe, és megvárjuk, amíg felfut (pár perc). A lisztet egy üstbe mérjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, a cukrot, beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Mikor kezd összeállni, hozzáöntjük a felolvasztott vajat, és szép simára dolgozzuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen 45-50 percig kelesztjük.
6 felé osztjuk, és mindegyik gombócot kb. 26 cm-es rúddá sodorjuk. Feltekerjük őket, a végeiket bedugjuk a brióscsomók alá, és 20-25 percig megint kelesztjük őket. Mikor kissé megkeltek a briósok, lekenjük őket lazán felvert tojással, megszórjuk a cukorral, és 175 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket (kb. 25-30 perc).
Ha tetszett a klasszik briós receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!