Hirdetés

Kovászos fehér kenyér

Hozzávalók

1
900 g-os kenyérhez
+

A kovász etetéséhez

25 g kovász ((az anyakovászból))
50 g víz
50 g BL-80-as kenyérliszt

A kenyérhez

480 g BL-80-as kenyérliszt
400 ml víz
9 g só
30 g kovász
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Kovászos fehér kenyér

A jó kovászos kenyérhez idő kell! Ha van egy szabad délutánotok, az egyébként már elég is, mert utána már csak egy szabad másnap reggel kell a kenyérsütésre, a többit elintézi nekünk a hűtő és a pihentetés. Minél többet süttök majd, annál szebb kenyerek fognak születni. ;) Én is még csak félúton vagyok valahol. ;)
Kipróbáltam, jóóó lett!
16
Hirdetés

Hozzávalók

1
900 g-os kenyérhez
+

A kovász etetéséhez

25 g kovász ((az anyakovászból))
50 g víz
50 g BL-80-as kenyérliszt

A kenyérhez

480 g BL-80-as kenyérliszt
400 ml víz
9 g só
30 g kovász
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A már meglévő anyakovászból kiveszünk 25 g-ot, amit összekeverünk az 50 g vízzel és az 50 g liszttel. Meleg helyen hagyjuk 6-8 órát pihenni, ezért érdemes reggel 9-10 körül ezt elvégezni, úgymond megetetni. (A maradék anyakovászt is megetetjük a szokásos módon, és megy is vissza a hűtőbe, hogy mindig legyen kovászunk.) 

5 óra pihenés után, ha már látjuk, hogy erőteljesen megnövekedett, elkészítjük a kenyértészta alapját. Ez az autolízis, amikor bedagasztjuk a kenyérsütéshez szükséges vizet és lisztet, majd letakarjuk, és 1-1,5 órát pihentetjük.

Ezután beledolgozunk az előkészített kovászból 30 g-ot, és 2-3 lépésben a sót is. A tésztát 10-12 alkalommal határozottan a pulthoz csapjuk – ezzel dolgozzuk a legtökéletesebbre a szerkezetét –, majd vizezett vagy nagyon enyhén lisztezett felületen kihúzogatjuk, és jobbról balra, majd balról jobbra egymásra hajtjuk a tésztát. Aztán alulról be az ⅓-áig, majd felülről ráhajtjuk a maradék ⅓-ot, és visszarakjuk a tálba. 30 percet pihentetjük.

A hajtogatást és a pihentetést még 4-5 alkalommal megismételjük – vigyázva, ne nyomkodjuk ki a keletkező buborékokat a tésztából –, majd az utolsó hajtogatás végén megformázzuk a kenyeret is. Előveszünk egy tálat, belerakunk egy konyharuhát, meghintjük liszttel, majd belerakjuk a kenyeret az alsó (csúnyábbik), formázott felével felfelé, ráhajtogatjuk a konyharuha végeit, és berakjuk a hűtőbe 12-14 órára. 

Másnap reggel, ha letelt az idő, kivesszük a kenyeret a hűtőből, előmelegítjük a sütőt 250 fokra, és berakunk tetővel együtt egy vaslábast vagy egy jénai tálat. Mikor felforrósodott a sütő, a kenyeret egy szilikonos sütőpapírdarabra borítjuk, és bemetsszük a tetejét egy nagyon éles késsel, sniccerrel vagy borotvapengével. Kivesszük a vaslábast a sütőből, levesszük a tetejét, beleemeljük a kenyeret a sütőpapírral együtt, rárakjuk a fedőt, és berakjuk 30 percre a sütőbe. 30 perc után levesszük a fedőt, visszavesszük a hőmérsékletet 230 fokra, és így sütjük további 15-20 percig a kenyeret, amíg szépen megpirul a teteje is. Rácson hagyjuk kihűlni, és csak ezután szeleteljük.

Ha tetszett a kovászos fehér kenyér receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások