Hozzávalók
- 700 g főtt krumpli
- 120 g puha vaj
- 100 ml meleg tej
- 20 g friss élesztő
- 600 g liszt
- 2 tk só
- 1 db tojássárgája
- 8 - 10 csepp olaj a nyújtáshoz
- 1 db tojás a lekenéshez
Hozzávalók
- 700 g főtt krumpli
- 120 g puha vaj
- 100 ml meleg tej
- 20 g friss élesztő
- 600 g liszt
- 2 tk só
- 1 db tojássárgája
- 8 - 10 csepp olaj a nyújtáshoz
- 1 db tojás a lekenéshez
A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Még melegen krumplinyomón áttörjük, 3-4 részletben hozzáadjuk a vajat, közben egy habverővel habosítjuk. A tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A tejes keveréket, lisztet, sót és a tojássárgáját belekeverjük a szobahőmérsékletűre hűlt krumpliba, majd alaposan kidagasztjuk. Lefedjük egy konyharuhával és 1 órán át hagyjuk kelni.
Ezután enyhén kiolajozott deszkán átgyúrjuk és 2-3 cm vastagra kinyújtjuk. Egy, kb. 6-7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket. Lekenjük a tetejüket felvert tojással, majd bevagdossuk. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.