Hozzávalók
- 200 g mazsola
- 50 g cukor
- 250 ml tej
- 25 g élesztő (friss)
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 2 db tojássárgája
- 50 g szoba-hőmérsékletű vaj
- kb. 3 ek olaj
A tetejére
- 1 db tojás
- 30 ml víz
- 80 g olvasztott vaj
- 2 ek porcukor
Hozzávalók
- 200 g mazsola
- 50 g cukor
- 250 ml tej
- 25 g élesztő (friss)
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 2 db tojássárgája
- 50 g szoba-hőmérsékletű vaj
- kb. 3 ek olaj
A tetejére
- 1 db tojás
- 30 ml víz
- 80 g olvasztott vaj
- 2 ek porcukor
A mazsolákat egy órára langyos vízbe áztatjuk, majd lecsepegtetjük. A cukrot elkeverjük a tejben, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tejes élesztőt, a tojássárgáját, és összekeverjük a tésztát. Amikor kezd összeállni, hozzáadjuk a vajat, és 10 percen keresztül dagasztjuk. Ezután egy olajozott deszkán kinyújtjuk, a tésztát, rászórjuk a mazsolát, és összecsomagoljuk, mint egy batyut, majd kézzel még összedolgozzuk a tésztát, hogy mindenhová kerüljön a mazsolából.
Olajozott tálba tesszük, és meleg helyen, letakarva, 1 órán át kelesztjük. Ezután szintén olajozott felületre tesszük, és 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd zsemle alakúra formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, majd nedves konyharuhával letakarva, megint 1 órát kelesztjük. Ezután megkenjük őket a tojás és a víz keverékével, majd 200 fokos sütőben tesszük 15-17 percre. Amikor megsültek, megkenjük őket a vaj és porcukor keverékével, majd hagyjuk őket kihűlni.