Pékség

Ricottás-medvehagymásfonottkalács

Ricottás-medvehagymás fonott kalács

Hozzávalók
180 ml
tej
25 g
friss élesztő
1 ek
kristálycukor
380 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1 tk
1 db
tojás
1 db
tojássárgája
90 g
olvasztott vaj
A töltelékhez
125 g
ricotta
100 g
puha vaj
1 csokor
medvehagyma
só, bors
2 gerezd
fokhagyma
A tésztához

Elkészítés

A medvehagymás fonott kalács elkészítéséhez először a tésztához a meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és hagyjuk 4-5 percig pihenni, amíg felfut. A lisztbe rakjuk a sót, az egész tojást, a tojássárgáját és az élesztős tejet. Elkezdjük összeállítani a tésztát, majd beledolgozzuk az olvasztott vajat, és szép simára dagasztjuk. Cipót formázunk belőle, megszórjuk kevés liszttel, és letakarva, meleg helyen kb. 35 percig kelesztjük.

Miközben kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A ricottát elkeverjük a vajjal, az apróra vágott medvehagymával, sóval, borssal és a zúzott fokhagymával.

Mikor megkelt a tészta, újra átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán kb. 3 mm vastag téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, majd hosszában kettévágjuk, feltekerjük mindkét rudat, aztán egymás körül is áttekerjük őket.

A kenyérsütő forma aljára vágunk egy darab sütőpapírt, belerakjuk a megformázott kalácsot, és további 20 percig kelesztjük.

170 fokra előmelegített sütőbe toljuk a kalácsot, és 45 perc alatt megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliával letakarjuk, hogy ne égjen meg, majd szeletelés előtt megvárjuk, amíg legalább langyosra hűl.

ricottas-medvehagymas-fonott-kalacs
Ricottás-medvehagymás fonott kalács (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Kelesztés: 55 perc 
  • Pihentetés: 60 perc 
  • Sütési idő: 40-45 perc

Mind nagyon sajnáljuk, hogy a medvehagymaszezon nem tart tovább! De addig is amíg még elérhető ez a fokhagymás ízvilágú finomság, készítsd el belőle ezeket a kajákat is!

Medvehagymás-sonkás lepény

Medvehagymás-túrós zabpogácsa

Medvehagymás hamburger

www.streetkitchen.hu

Ricottás-medvehagymás töltelékkel sütött, kamu fonott kalács, mivel semmilyen fonási technika nem kell hozzá, mégis jól néz ki. :)

pictogram

Vega

Hozzávalók

1 db klasszikus kenyérsütő formához
180 ml
tej
25 g
friss élesztő
1 ek
kristálycukor
380 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1 tk
1 db
tojás
1 db
tojássárgája
90 g
olvasztott vaj
A töltelékhez
125 g
ricotta
100 g
puha vaj
1 csokor
medvehagyma
só, bors
2 gerezd
fokhagyma
A tésztához

A medvehagymás fonott kalács elkészítéséhez először a tésztához a meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és hagyjuk 4-5 percig pihenni, amíg felfut. A lisztbe rakjuk a sót, az egész tojást, a tojássárgáját és az élesztős tejet. Elkezdjük összeállítani a tésztát, majd beledolgozzuk az olvasztott vajat, és szép simára dagasztjuk. Cipót formázunk belőle, megszórjuk kevés liszttel, és letakarva, meleg helyen kb. 35 percig kelesztjük.

Miközben kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A ricottát elkeverjük a vajjal, az apróra vágott medvehagymával, sóval, borssal és a zúzott fokhagymával.

Mikor megkelt a tészta, újra átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán kb. 3 mm vastag téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, majd hosszában kettévágjuk, feltekerjük mindkét rudat, aztán egymás körül is áttekerjük őket.

A kenyérsütő forma aljára vágunk egy darab sütőpapírt, belerakjuk a megformázott kalácsot, és további 20 percig kelesztjük.

170 fokra előmelegített sütőbe toljuk a kalácsot, és 45 perc alatt megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliával letakarjuk, hogy ne égjen meg, majd szeletelés előtt megvárjuk, amíg legalább langyosra hűl.

ricottas-medvehagymas-fonott-kalacs
Ricottás-medvehagymás fonott kalács (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Kelesztés: 55 perc 
  • Pihentetés: 60 perc 
  • Sütési idő: 40-45 perc

Mind nagyon sajnáljuk, hogy a medvehagymaszezon nem tart tovább! De addig is amíg még elérhető ez a fokhagymás ízvilágú finomság, készítsd el belőle ezeket a kajákat is!

Medvehagymás-sonkás lepény

Medvehagymás-túrós zabpogácsa

Medvehagymás hamburger

Ha tetszett a Ricottás-medvehagymás fonott kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept