Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 50 g cukor
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 2 dl habtejszin
- 1 dl zsíros tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 db vaníliarúd kikapart magja
- 25 - 30 dkg mogyorókrém
- 1 db tojás a kenéshez
- durvára aprított mogyoró a szóráshoz
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 50 g cukor
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 2 dl habtejszin
- 1 dl zsíros tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 db vaníliarúd kikapart magja
- 25 - 30 dkg mogyorókrém
- 1 db tojás a kenéshez
- durvára aprított mogyoró a szóráshoz
A lisztet, a tejet és a tejszínt, sót, cukrot, 1 vaníliarúd kikapart magjait, a tojásokat és az élesztőt szoba robotgépbe tesszük és alaposan kidagasztjuk, amíg fényes és ruganyos tésztát kapunk – kb. 15 perc.
Letakarjuk és szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 16 részre osztjuk. A darabokat egyesével kis gombóccá formázzuk, majd letakarva további 15 percig pihentetjük.
Végül a gombócokat nyújtófával kissé kilapítjuk és mindegyik közepére egy méretes teáskanál mogyorókrémet teszünk. A mogyorókrém köré összecsippentjük a tésztát, hogy kis gombócokat kapjunk. Egy kivajazott őzgerinc forma aljára szorosan egymás mellé, két sorban leteszünk 10 gombócot, majd a tetején egy sorban elrendezzük a maradék hatot. Ismét letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni (kb. 40 perc). Végül megkenjük kissé felvert tojással és megszórjuk durvára aprított mogyoróval.
A kelesztés után a kalácsot 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, amíg szép arany színe lesz. A sütőből kivéve pedig hagyjuk teljesen kihűlni.