Street Kitchen

Mogyoróvajaskalács

Mogyoróvajas kalács

Hozzávalók
A töltelékhez
550 g
liszt
150 g
porcukor
1 nagy csipet
7 g
porélesztő
50 g
puha vaj
2 db
tojás
1 tk
vanília aroma
250 ml
meleg tej
3 ek
krémes mogyoróvaj
5 ek
krémes mogyoróvaj
2 ek
porcukor
1 ek
tej
A kenéshez
1 db
tojás

Elkészítés

A mogyoróvajas kalácshoz a lisztben elkeverjük a cukrot, a sót és az élesztőt, és egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, 7-8 perc alatt kidagasztjuk, majd lefedjük, és kb. 90 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ha egy nagyobb kalácsot akarunk, mint a képen, akkor 3 részre osztjuk a tésztát, ha két kisebbet, akkor 6-ra. 

A töltelékhez a mogyoróvajhoz keverjük a porcukrot és a tejet.

A 3 tésztadarabot kb. 25-30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a tetejüket a töltelékkel, feltekerjük, majd klasszikus módon, hármas fonással befonjuk, és a végeit kicsit összecsípjük, hogy ne nyíljon szét. A fonásnál érdemes lazábbra hagyni a szálakat, hogy legyen helye megkelni. 

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 30 percet hagyjuk kelni még, letakarva. Végül lekenjük a felvert tojással, és 170 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük, az utolsó 20 percben letakarjuk, és úgy sütjük tovább. Ha megsült, kivesszük, hagyjuk állni, és felszeletelve tálaljuk.

  • Kelesztés: 90 + 30 perc
  • Sütés: 60 perc
  • Összesen: 180 perc
mogyoróvajas kalács
Mogyoróvajas kalács

Még több mogyoróvajas cucc:

Mogyoróvajas-karfiolos tészta

Cukormentes mogyoróvajas csokibonbon

Mogyoróvajas banánkenyér

www.streetkitchen.hu

Ha már unjátok a klasszikus ízű kalácsokat, és egy igazán puha és szaftos fajtával akartok villantani, akkor ne ijedjetek meg a mogyoróvajtól, mert csodákat művel vele.

Hozzávalók

1 darab kalácshoz
A töltelékhez
550 g
liszt
150 g
porcukor
1 nagy csipet
7 g
porélesztő
50 g
puha vaj
2 db
tojás
1 tk
vanília aroma
250 ml
meleg tej
3 ek
krémes mogyoróvaj
5 ek
krémes mogyoróvaj
2 ek
porcukor
1 ek
tej
A kenéshez
1 db
tojás

A mogyoróvajas kalácshoz a lisztben elkeverjük a cukrot, a sót és az élesztőt, és egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, 7-8 perc alatt kidagasztjuk, majd lefedjük, és kb. 90 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ha egy nagyobb kalácsot akarunk, mint a képen, akkor 3 részre osztjuk a tésztát, ha két kisebbet, akkor 6-ra. 

A töltelékhez a mogyoróvajhoz keverjük a porcukrot és a tejet.

A 3 tésztadarabot kb. 25-30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a tetejüket a töltelékkel, feltekerjük, majd klasszikus módon, hármas fonással befonjuk, és a végeit kicsit összecsípjük, hogy ne nyíljon szét. A fonásnál érdemes lazábbra hagyni a szálakat, hogy legyen helye megkelni. 

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 30 percet hagyjuk kelni még, letakarva. Végül lekenjük a felvert tojással, és 170 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük, az utolsó 20 percben letakarjuk, és úgy sütjük tovább. Ha megsült, kivesszük, hagyjuk állni, és felszeletelve tálaljuk.

  • Kelesztés: 90 + 30 perc
  • Sütés: 60 perc
  • Összesen: 180 perc
mogyoróvajas kalács
Mogyoróvajas kalács

Még több mogyoróvajas cucc:

Mogyoróvajas-karfiolos tészta

Cukormentes mogyoróvajas csokibonbon

Mogyoróvajas banánkenyér

Ha tetszett a Mogyoróvajas kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept