Hozzávalók
A tésztához
- 30 g friss élesztő
- 50 ml tej
- 1 tk kristálycukor
- 600 g finomliszt + a nyújtáshoz
- 150 g puha vaj
- 200 g főtt, áttört krumpli
- 2 tk só
- 1 db tojás
- 200 ml tejföl
- 100 g tömlős krémsajt
- 100 g hántolt napraforgómag
A tetejére
- 1 db tojás
- 2 ek hántolt napraforgómag
Napraforgómagos pogácsa
Hozzávalók
A tésztához
- 30 g friss élesztő
- 50 ml tej
- 1 tk kristálycukor
- 600 g finomliszt + a nyújtáshoz
- 150 g puha vaj
- 200 g főtt, áttört krumpli
- 2 tk só
- 1 db tojás
- 200 ml tejföl
- 100 g tömlős krémsajt
- 100 g hántolt napraforgómag
A tetejére
- 1 db tojás
- 2 ek hántolt napraforgómag
A napraforgómagos pogácsa első lépéseként az élesztőt a langyos tejjel és a cukorral meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a főtt, áttört, kihűlt krumplit, a sót, a tojást és összedolgozzuk. Hozzáöntjük az élesztőt, a tejfölt, a krémsajtot és kb. 7 percig dagasztjuk. A hántolt napraforgómagot hozzáadjuk a tésztához, beledolgozzuk, majd meleg helyen, lefedve, 1 órán át a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk és 4 cm-es kör alakú kiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejüket felvert tojással lekenjük, megszórjuk napraforgómaggal és 190 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses programon, 20-25 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
- Elkészítési idő: 30 perc
- Kelesztési idő: 60 perc
- Sütési idő: 20-25 perc
Ha tetszett a napraforgómagos pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!