Hozzávalók
- 100 g füstölt kolbász
- 600 g finomliszt + a nyújtáshoz
- 20 g só
- 1 csomag sütőpor (12 g-os kiszerelés)
- 250 g sertészsír
- 100 g tejföl
- 2 db tojás
- 150 g tej
- 350 g gouda sajt
A tetejére
- 1 db tojás
- 1 mk durvára tört bors
- 1 mk fekete szezámmag
- 1 mk chilipehely
- 1 mk egész kömény
- 50 g gouda sajt
Hozzávalók
- 100 g füstölt kolbász
- 600 g finomliszt + a nyújtáshoz
- 20 g só
- 1 csomag sütőpor (12 g-os kiszerelés)
- 250 g sertészsír
- 100 g tejföl
- 2 db tojás
- 150 g tej
- 350 g gouda sajt
A tetejére
- 1 db tojás
- 1 mk durvára tört bors
- 1 mk fekete szezámmag
- 1 mk chilipehely
- 1 mk egész kömény
- 50 g gouda sajt
A sajtos-kolbászos vendégváró falatokhoz a kolbászt akár 0,5 cm-esnél kisebb kockákra vágjuk. A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, majd beleszórjuk a felkockázott kolbászt is. Hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű zsírt, és dagasztógépben morzsalékosra keverjük.
A tejfölben elkeverjük a tojásokat, aztán felöntjük a tejjel. A lisztes-zsíros keverékhez adagoljuk a reszelt sajtot, és alaposan összekeverjük. Beleöntjük a tojásos-tejfölös-tejes keveréket is, és homogén tésztává gyúrjuk. Viszonylag puha tésztát kell kapnunk, ami részben a lágy állagú zsír miatt van. A tésztát lisztezett deszkára tesszük, még egyszer átgyúrjuk, kettéosztjuk és téglalap alakúra formázzuk. Folpackba csomagolva hűtőbe, esetleg fagyasztóba tesszük, amíg megszilárdul.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és késsel megjelölve négy részre osztjuk. Felvert tojással vékonyan megkenjük, majd ízlés szerint meghintjük fűszerekkel és magokkal. Megszórjuk reszelt sajttal, amit a szeletelés előtt lenyomkodunk, majd a jelölések mentén előbb négybe, aztán falatokra vágjuk a tésztát. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 230 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
Tipp: a kinyújtott tésztadarabok vastagságának duplája legyen a vágott darabok szélessége, különben a térfogat növekedése miatt sütés közben eldőlhetnek a falatok.
- Elkészítési idő: 45 perc
- Pihentetési idő: minimum 2 óra
- Sütési idő: 8-10 perc
Ha tetszett a sajtos-kolbászos vendégváró falatok receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!