Hirdetés

Tigris kenyér

Hirdetés

Tigris kenyér

Hirdetés

Ki ne szeretné a friss, még meleg kenyeret, csak úgy önmagában is vagy egy kevés vajjal? Hát persze, hogy mindenki! Ha nem akartok kovászt készíteni és sokat babrálni egy kenyérrel, akkor ez lesz a ti receptetek! Ropogós külső, puha belső, ráadásul tök menőn is néz ki!

Hozzávalók 1 db kenyérhez:

A kenyérhez:

  • 500 g kenyérliszt
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 púpos tk só
  • 1 púpos tk cukor
  • 1 ek puha vaj
  • 300 ml meleg víz

A tetejére:

  • 3 g szárított élesztő
  • 0.5 tk olaj
  • 0.5 tk cukor
  • 1 csipet só
  • 75 g rizsliszt
  • 3 ek meleg víz


A lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót összekeverjük. Hozzáadjuk a puha vajat és a vizet és jól bedagasztjuk a tésztát kézzel, vagy a robotgép dagasztó karjával (kb.10 perc). A simára dagasztott tésztát egy nagy, olajjal kissé átkent tálba tesszük, letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen kb. 30-40 percig kelesztjük, amíg a duplájára nem nő. Párszor ismét átgyúrjuk a tésztát, kenyér alakúra formázzuk, letakarjuk és újból a duplájára kelesztjük. A kenyér felületéhez szükséges hozzávalókat összekeverjük és hagyjuk 10 percig pihenni, majd a megkelt kenyér tetejére kenjük. Kicsit a kezünkkel segíthetünk, hogy rátapadjon a tésztára a riszlisztes keverék. Alsó felső sütésen, 180 fokon, kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük a kenyeret, majd kihűlés után szeleteljük.

Fotó: Szilágyi Nóri

 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások