Hirdetés

Hozzávalók

1
db kb. 650 g-os kenyérhez
+
200 g fehér tönkölyliszt
150 g BL 80 kenyérliszt
240 g víz
150 g érett kovász
10 g só
1 kis marék magkeverék (lenmag, szezámmag, napraforgómag stb.)
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:

Hirdetés

Tönkölylisztes-magos kovászos cipó

Korábban megmutattam, hogyan nevelhettek saját kovászt, úgyhogy most itt az ideje, hogy süssünk is belőle valamit! Ezúttal egy nagyon klassz tönkölyös-magos kenyérke lett belőle, próbáljátok ki!
Kipróbáltam, jóóó lett!
10
Hirdetés

Hozzávalók

1
db kb. 650 g-os kenyérhez
+
200 g fehér tönkölyliszt
150 g BL 80 kenyérliszt
240 g víz
150 g érett kovász
10 g só
1 kis marék magkeverék (lenmag, szezámmag, napraforgómag stb.)
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:


Hirdetés

Ha esetleg még nincs kovászotok, akkor Nóri EBBEN A VIDEÓBAN megmutatja nektek, hogyan készítsétek el. Ha viszont már sütésre kész a házi kovászotok, akkor az első lépés az autolízis, ehhez a liszteket és a vizet összekeverjük, és bedagasztjuk, majd letakarva egy órát pihentetjük. Ezután beledagasztjuk a kovászt és a sót. Fontos, hogy izzadásig, de legalább 10 percig dagasszátok, hogy szép selymes, sima, lágy tésztát kapjatok. Eleinte nagyon ragaszkodik majd a kezetekhez, de aztán, ahogy a dagasztás és a só hatására alakul a tésztánk szerkezete, egyre kevésbé fog tapadni. Ha kész a dagasztás, letakarva 30-40 percet pihen a tészta. 

Ezután lisztezett felületre szedjük a tésztánkat, és óvatosan, mintha rétestészta lenne, elkezdjük széthúzogatni, majd jobbról behajtjuk a ⅔-áig, balról pedig ráhajtjuk az ⅓-ot. Alulról is megismételjük, és az így kapott cipót egy enyhén kiolajozott tálba rakjuk, letakarjuk, és 30 percet pihentetjük. Ezt a folyamatot még háromszor megismételjük, mindig 30-40 percet pihen a tészta. Ügyeljünk rá, hogy óvatosan, ujjbeggyel dolgozzunk, szép buborékok maradjanak a tésztában. 

Tönkölylisztes-magos kovászos cipó

Közben kissé lepirítjuk egy serpenyőben a magokat. Az utolsó hajtogatáskor a széthúzott tésztára szórjuk a magokat, két oldalról behajtjuk a szokott módon, majd feltekerjük a tésztát. Cipót formázunk belőle. Egy kisebb, kör alakú tálba rakunk egy konyharuhát, jól meglisztezzük és belerakjuk a cipót, a sima felével a konyharuha felé. Bebugyoláljuk, és vagy 12-14 órát pihentetjük a hűtőben (hűtős, lassú kelesztés – én ezt kedvelem), vagy 2 és fél, 3 órát kelesztjük szobahőmérsékleten. A pihentetés után felmelegítjük a sütőnket 240 fokra, és már bekapcsoláskor berakunk egy vaslábast vagy egy jénai tálat, fedővel együtt. Óvatosan kivesszük a kenyerünket a tálból és a konyharuhából, és egy sütőpapírra borítjuk. Bemetsszük egy éles késsel, sniccerrel vagy pengével az egyik oldalát, kivesszük a lábast a sütőből, belerakjuk a kenyeret, rárakjuk a fedőt, és 30 percig sütjük, majd levesszük a fedőt, és további 15 percig pirítjuk. Mindenképp várjuk meg, amíg teljesen kihűl a kenyerünk, aztán vágjuk fel, és próbáljuk nem felfalni az egészet.

Ha tetszett a tönkölylisztes-magos kovászos cipó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?