Pékség

Virsliköréfonottkalács

Virsli köré fonott kalács

Hozzávalók
1 kg
liszt
1 db
tojás
140 g
szoba-hőmérsékletű vaj
550 ml
tej
100 g
cukor
25 g
élesztő
2
pár virsli
A lekenéshez
1 db
tojás

Elkészítés

A fonott kalács tésztájához a lisztet egy keverőtálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a vajat és a sót. A tejben elkeverjük a cukrot, majd meglangyosítjuk. Ha ezt tűzhelyen tennénk, az edény alja túlforrósodna, így elpusztulnának az élesztőgombák, és nem fog felfutni az élesztő. Inkább mikróba tegyük a cukros tejet, vagy miután elég meleg, öntsük át egy másik edénybe, és így morzsoljuk bele az élesztőt. Miután felfutott az élesztő a tejben, beleöntjük a lisztes keverékbe, majd géppel vagy kézzel bedagasztjuk a tésztát. Akkor jó a tészta, ha szinte teljesen elválik az edény falától.

Letakarjuk egy konyharuhával, és 50-60 percig kelesztjük. Akár a langyos sütőbe (max. 35 fok) vagy radiátorra is tehetjük a tésztát, ezzel felgyorsítva a kelési folyamatot. Figyeljünk rá, hogy ne kelesszük túl. Miután megkelt a tészta, 6 egyenlő részre vágjuk. Egy kalácshoz három tésztarészt fonunk össze.

A kis „tésztagombócokat” lazán átgyúrjuk, majd 3, egyenlő hosszúság rúddá sodorjuk őket. Az egyik végüknél összetapasztjuk a tésztákat, és befonjuk: egyszer a jobb, majd a bal szélen lévő tésztát hajtjuk be középre. 

Miután összefontuk a tésztákat, a virsliket kb. 5 cm-es darabokra vágjuk, és tetszőlegesen tűzzük a fonatok közé. A második kaláccsal is elvégezzük ezeket a műveleteket. Egy konyharuhával letakarjuk a kalácsokat, és további 20-30 percig szobahőmérsékleten kelni hagyjuk.

Feltörünk egy tojást, majd egy villa segítségével lazán felverjük, és megkenjük vele a kalácsainkat, hogy szép aranybarnára süljenek. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük őket, majd 160 fokon további 10-15 percig. Ha a teteje elkezdene pirulni, de belül még nyers (amit tűpróbával ellenőrizhetünk), akkor takarjuk le egy alufóliával, hogy a teteje ne égjen meg. Sütés után mindenképp ellenőrizzük, hogy biztos átsültek-e a kalácsok.

Hagyjuk kicsit kilevegőzni, majd pihentetés után felszeleteljük, és már élvezhetjük is a meleg kalács pompás ízét. 

virsli köré fonott kalács
Virsli köré fonott kalács

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

Virslis-spenótos batyu

Bajor virslisaláta

Bundog, avagy a bundás hot dog

www.streetkitchen.hu

A fonott kalács különösen közel áll a szívemhez, hiszen nálunk 2018-ban a húsvéti nyuszi egy kalácsba sütötte bele a – most már – feleségemnek szánt instrukciókat, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy az ujján viselhesse az eljegyzési gyűrűjét. Szóval ezt a kalácsot nem csak enni és elkészíteni élmény, de annak ellenére, hogy az étel nem játék, szerintem itt tehettek kivételt, csak engedjétek szabadjára a fantáziátokat. :)

Hozzávalók

2 db kalácshoz
1 kg
liszt
1 db
tojás
140 g
szoba-hőmérsékletű vaj
550 ml
tej
100 g
cukor
25 g
élesztő
2
pár virsli
A lekenéshez
1 db
tojás

A fonott kalács tésztájához a lisztet egy keverőtálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a vajat és a sót. A tejben elkeverjük a cukrot, majd meglangyosítjuk. Ha ezt tűzhelyen tennénk, az edény alja túlforrósodna, így elpusztulnának az élesztőgombák, és nem fog felfutni az élesztő. Inkább mikróba tegyük a cukros tejet, vagy miután elég meleg, öntsük át egy másik edénybe, és így morzsoljuk bele az élesztőt. Miután felfutott az élesztő a tejben, beleöntjük a lisztes keverékbe, majd géppel vagy kézzel bedagasztjuk a tésztát. Akkor jó a tészta, ha szinte teljesen elválik az edény falától.

Letakarjuk egy konyharuhával, és 50-60 percig kelesztjük. Akár a langyos sütőbe (max. 35 fok) vagy radiátorra is tehetjük a tésztát, ezzel felgyorsítva a kelési folyamatot. Figyeljünk rá, hogy ne kelesszük túl. Miután megkelt a tészta, 6 egyenlő részre vágjuk. Egy kalácshoz három tésztarészt fonunk össze.

A kis „tésztagombócokat” lazán átgyúrjuk, majd 3, egyenlő hosszúság rúddá sodorjuk őket. Az egyik végüknél összetapasztjuk a tésztákat, és befonjuk: egyszer a jobb, majd a bal szélen lévő tésztát hajtjuk be középre. 

Miután összefontuk a tésztákat, a virsliket kb. 5 cm-es darabokra vágjuk, és tetszőlegesen tűzzük a fonatok közé. A második kaláccsal is elvégezzük ezeket a műveleteket. Egy konyharuhával letakarjuk a kalácsokat, és további 20-30 percig szobahőmérsékleten kelni hagyjuk.

Feltörünk egy tojást, majd egy villa segítségével lazán felverjük, és megkenjük vele a kalácsainkat, hogy szép aranybarnára süljenek. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük őket, majd 160 fokon további 10-15 percig. Ha a teteje elkezdene pirulni, de belül még nyers (amit tűpróbával ellenőrizhetünk), akkor takarjuk le egy alufóliával, hogy a teteje ne égjen meg. Sütés után mindenképp ellenőrizzük, hogy biztos átsültek-e a kalácsok.

Hagyjuk kicsit kilevegőzni, majd pihentetés után felszeleteljük, és már élvezhetjük is a meleg kalács pompás ízét. 

virsli köré fonott kalács
Virsli köré fonott kalács

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

Virslis-spenótos batyu

Bajor virslisaláta

Bundog, avagy a bundás hot dog

Ha tetszett a Virsli köré fonott kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept