Pékség

A3legjobbretrosnack:pogácsa,sajtosropogóséskáposztáskifli

A 3 legjobb retro snack: pogácsa, sajtos ropogós és káposztás kifli

Hozzávalók
Juhtúrós pogácsa (kb. 60 db)
25 dkg
vaj
30 dkg
juhtúró
1 ek
opcionális 8+2 dkg juhsjat (pl. pecorino)
50 ml
tejföl
50 dkg
liszt
3 dkg
élesztő
1.2 dl
tej
2 db
tojás
Sajtos ropogós (kb. 4 tepsi)
500 g
liszt
500 g
vaj
500 g
zsíros túró
1 ek
1 db
tojás a kenéshez
sajt a szóráshoz
Káposztás kifli (kb. 60 db)
500 g
liszt
250 g
vaj
100 g
cukor
15 g
élesztő
1.5 dl
langyos tej
2 db
tojássárgája
1 tk
sütőpor
1 kg
káposzta
50 g
cukor
50 g
zsír
1 tk
őrölt bors
1 ek

Elkészítés

Juhtúrós pogácsa

A vajat összedolgozzuk a juhtúróval, majd hozzáadjuk a sót, 8 dkg reszelt juhsajtot és a tejfölt és ezekkel is elkeverjük a masszát. Eztuán hozzákeverjük a tejet, a lisztet, a tojásokat és az élesztőt is. Jól összedolgozzuk és a tésztát konyharuhával letakarva, langyos helyen egy órán át kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi (2 cm) vastagra kinyújtjuk és kis lyukú szaggatóval kiszaggatjuk. Negyed órát még pihentetjük a sütőpapírral letakart sütőlapon, majd megkenjük felvert tojással és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt sül meg.

Sajtos ropogós

A vajat és a lisztet összedolgozzuk, majd a túrót és a sót is hozzáadva ruganyos tésztát gyúrunk. Fóliába csomagoljuk és éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni. Másnap lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi (2 cm) vastagra kinyújtjuk. A teljeses felületét megkenjük kissé felvert tojással, majd derelyevágóval falatnyi darabokra vágjuk.

A falatnyi süteményeket sütőpapírral bélelet sütőlapra tesszük és megszórjuk bőven reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sülnek.

Káposztás kifli

A káposztát finomra vágjuk. Egy nagyobb lábosban 2 ek cukrot karamellizálunk. Amikor szép borostyán színű a cukor, hozzáadjuk a káposztát és a vajat, majd sózzuk, borsozzuk és magas lángon lepirítjuk, majd puhára pároljuk a káposztát.

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk 1 tk cukorral.  Robotgép keverőtáljában összedolgozzuk a lisztet a puha vajjal. Hozzáadjuk a sütőport, a tojáskat, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztőt is. Összedolgozzuk, majd kézzel is átgyúrjuk. Fóliába csomagolva éjszakára a hűtőbe tesszük. Ezután, lisztezett deszkán vékonyra (2-3 mm) nyújtjuk a tésztát és kb. 15 cm átmérőjű kör alakban kisszaggatjuk. A korongokat 8 részre vágjuk – háromszögeket kapunk. A kihűlt káposztából egy kiskanálnyit halmozunk a tésztára, feltekerjük kiflialakban és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

www.streetkitchen.hu

Ha szerettek sütni-főzni, egy jó pogácsa recept nem hiányozhat a leltárból. Ha pedig a pogit kipipáltátok, akkor jöhet a ropogós és az isteni káposztás kifli is!

Hozzávalók

25 - 30 főre
Juhtúrós pogácsa (kb. 60 db)
25 dkg
vaj
30 dkg
juhtúró
1 ek
opcionális 8+2 dkg juhsjat (pl. pecorino)
50 ml
tejföl
50 dkg
liszt
3 dkg
élesztő
1.2 dl
tej
2 db
tojás
Sajtos ropogós (kb. 4 tepsi)
500 g
liszt
500 g
vaj
500 g
zsíros túró
1 ek
1 db
tojás a kenéshez
sajt a szóráshoz
Káposztás kifli (kb. 60 db)
500 g
liszt
250 g
vaj
100 g
cukor
15 g
élesztő
1.5 dl
langyos tej
2 db
tojássárgája
1 tk
sütőpor
1 kg
káposzta
50 g
cukor
50 g
zsír
1 tk
őrölt bors
1 ek

Juhtúrós pogácsa

A vajat összedolgozzuk a juhtúróval, majd hozzáadjuk a sót, 8 dkg reszelt juhsajtot és a tejfölt és ezekkel is elkeverjük a masszát. Eztuán hozzákeverjük a tejet, a lisztet, a tojásokat és az élesztőt is. Jól összedolgozzuk és a tésztát konyharuhával letakarva, langyos helyen egy órán át kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi (2 cm) vastagra kinyújtjuk és kis lyukú szaggatóval kiszaggatjuk. Negyed órát még pihentetjük a sütőpapírral letakart sütőlapon, majd megkenjük felvert tojással és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt sül meg.

Sajtos ropogós

A vajat és a lisztet összedolgozzuk, majd a túrót és a sót is hozzáadva ruganyos tésztát gyúrunk. Fóliába csomagoljuk és éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni. Másnap lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi (2 cm) vastagra kinyújtjuk. A teljeses felületét megkenjük kissé felvert tojással, majd derelyevágóval falatnyi darabokra vágjuk.

A falatnyi süteményeket sütőpapírral bélelet sütőlapra tesszük és megszórjuk bőven reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sülnek.

Káposztás kifli

A káposztát finomra vágjuk. Egy nagyobb lábosban 2 ek cukrot karamellizálunk. Amikor szép borostyán színű a cukor, hozzáadjuk a káposztát és a vajat, majd sózzuk, borsozzuk és magas lángon lepirítjuk, majd puhára pároljuk a káposztát.

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk 1 tk cukorral.  Robotgép keverőtáljában összedolgozzuk a lisztet a puha vajjal. Hozzáadjuk a sütőport, a tojáskat, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztőt is. Összedolgozzuk, majd kézzel is átgyúrjuk. Fóliába csomagolva éjszakára a hűtőbe tesszük. Ezután, lisztezett deszkán vékonyra (2-3 mm) nyújtjuk a tésztát és kb. 15 cm átmérőjű kör alakban kisszaggatjuk. A korongokat 8 részre vágjuk – háromszögeket kapunk. A kihűlt káposztából egy kiskanálnyit halmozunk a tésztára, feltekerjük kiflialakban és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a 3 legjobb retro snack: pogácsa, sajtos ropogós és káposztás kifli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept