Húsételek

Agörögmuszakareceptje

A görög muszaka receptje

Hozzávalók
2 ek
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
2 gerezd
fokhagyma
500 g
darált marha/bárányhús
2 - 3 szem
szegfűszeg
2 - 3 szem
szegfűbors
0.5 tk
szárított chili
1 rúd
fahéj
kevés reszelt szerecsendió
0.5 tk
római kömény
0.5 tk
görögszéna (opcionális)
só, bors
2 db
paradicsom
200 ml
vörösbor
3 db
padlizsán
olívaolaj a padlizsán bedörzsöléshez
durva szemű só
A besamelhez
60 g
liszt
800 ml
szobahőmérsékletű tej
só, fehér bors, szerecsendió
60 g
vaj

Elkészítés

A raguval kezdünk: egy lábasban olajat hevítünk, amin megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát.  Rádobjuk a darált húst, jól összeforgatjuk és hagyjuk egy kicsit lepirulni, majd a fűszerezés következik. Ha minden fűszer belekerült a paradicsomokat a reszelő finom oldalán lereszeljük, majd az egészet hozzáadjuk a készülő raguhoz. Felöntjük a borral és kb. 40 perc alatt készre főzzük.

A padlizsánokból vékony szeleteket vágunk és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A felületüket bekenjük olívaolajjal, megsózzuk és bedobjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe 20 percre.

img_7952.jpg

Amíg a padlizsán sül, elkészítjük a besamelt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, részletekben hozzákeverjük a tejet, és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehér borssal és frissen őrölt szerecsendióval ízesítjük.

Ha elkészült a ragu és a besamel, a padlizsánok pedig megsültek, akkor jöhet az étel összerakása. Egy hőálló tálat kikenünk olívaolajjal és elkezdjük összeállítani a rétegeket: padlizsán, ragu, egy kevés besamel. Ezt még kétszer megismételjük, az utolsó réteg besamelt jó vastagra hagyva. A tetejét még megszórhatjuk egy kevés zsemlemorzsával, hogy szép ropogósra süljön a teteje, majd mehet be a sütőbe 180 fokra, 20-25 percre.

img_7966.jpg

www.streetkitchen.hu

Ki ne szeretné a jó öreg muszakát? Ráadásul padlizsánszezon van, ezt a kaját ilyenkor bűn kihagyni. Próbáljátok ki bárányhússal, ha szeretitek az intenzívebb ízeket és ne féljetek a sokféle fűszertől, mert az a lelke az egésznek!

Hozzávalók

1 db közepes méretű (kb. 20x30 cm) sütőtálhoz
2 ek
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
2 gerezd
fokhagyma
500 g
darált marha/bárányhús
2 - 3 szem
szegfűszeg
2 - 3 szem
szegfűbors
0.5 tk
szárított chili
1 rúd
fahéj
kevés reszelt szerecsendió
0.5 tk
római kömény
0.5 tk
görögszéna (opcionális)
só, bors
2 db
paradicsom
200 ml
vörösbor
3 db
padlizsán
olívaolaj a padlizsán bedörzsöléshez
durva szemű só
A besamelhez
60 g
liszt
800 ml
szobahőmérsékletű tej
só, fehér bors, szerecsendió
60 g
vaj

A raguval kezdünk: egy lábasban olajat hevítünk, amin megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát.  Rádobjuk a darált húst, jól összeforgatjuk és hagyjuk egy kicsit lepirulni, majd a fűszerezés következik. Ha minden fűszer belekerült a paradicsomokat a reszelő finom oldalán lereszeljük, majd az egészet hozzáadjuk a készülő raguhoz. Felöntjük a borral és kb. 40 perc alatt készre főzzük.

A padlizsánokból vékony szeleteket vágunk és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A felületüket bekenjük olívaolajjal, megsózzuk és bedobjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe 20 percre.

img_7952.jpg

Amíg a padlizsán sül, elkészítjük a besamelt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, részletekben hozzákeverjük a tejet, és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehér borssal és frissen őrölt szerecsendióval ízesítjük.

Ha elkészült a ragu és a besamel, a padlizsánok pedig megsültek, akkor jöhet az étel összerakása. Egy hőálló tálat kikenünk olívaolajjal és elkezdjük összeállítani a rétegeket: padlizsán, ragu, egy kevés besamel. Ezt még kétszer megismételjük, az utolsó réteg besamelt jó vastagra hagyva. A tetejét még megszórhatjuk egy kevés zsemlemorzsával, hogy szép ropogósra süljön a teteje, majd mehet be a sütőbe 180 fokra, 20-25 percre.

img_7966.jpg

Ha tetszett a görög muszaka receptje receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept