Fantasztikus desszertek

Anagyklasszikus:Karamelláshatlapos

A nagy klasszikus: Karamellás hatlapos
Karamellás hatlapos (Fotó: Street Kitchen)

Hozzávalók
190 g
vaj
A tésztához
900 g
liszt
2 ek
méz
200 g
porcukor
290 ml
tej
20 g
sütőpor
A krémhez
420 g
cukor
1 db
vaníliarúd
1 l
meleg tej
180 g
liszt
450 g
szobahőmérsékletű vaj

Elkészítés
A karamellás hatlapos elkészítését azzal kezdjük, hogy a tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Először a lisztet morzsoljuk el a vajjal, aztán jöhet hozzá a többi hozzávaló (ha túl lágynak tűnne, kevés lisztet gyúrjunk még a tésztához). A tésztát 6 részre osztjuk és kinyújtjuk őket kb. 20x30-as lapokká. Sütőpapíros tepsire rakjuk őket és ha ráférnek a tepsire, akkor kettesével, ha nem, akkor egyesével, megsütjük őket. Nagyjából 12-15 perc kell nekik 180 fokos sütőben. A megsült lapok szélét egyenesre vágjuk. Közben a krémhez a cukrot karamellizáljuk, majd folyamatos keverés mellett felöntjük 800 ml tejjel és beledobjuk a vaníliarúd kikapargatott magjait. A maradék 200 ml tejben csomómentesre keverjük a lisztet és szintén folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a karamellás tejhez és puding állagúra sűrítjük a krémalapot. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, hozzákeverjük a vajat és megtöltjük vele a lapokat. A sütit hűtőbe rakjuk egy éjszakára, másnap pedig szobahőmérsékleten is hagyjuk pihenni, hogy megpuhuljon a tészta is a krémrétegek között. A tetejére szórhatunk porcukrot vagy a leeső, maradék tésztaszéleket rámorzsolhatjuk.

www.streetkitchen.hu

Ez a süti az egyik nagy klasszikus a vendégváró sütik birodalmában. Kicsit macerásnak tűnhet felépíteni ezeket a sütitornyokat, de igazából egyáltalán nem vesz sokkal több időt igénybe, mint például egy pogácsa elkészítése. A pihentetési időt viszont mindenképp várjátok meg, akkor lesz igazán puha és omlós a süti.

Hozzávalók

25 szelethez
190 g
vaj
A tésztához
900 g
liszt
2 ek
méz
200 g
porcukor
290 ml
tej
20 g
sütőpor
A krémhez
420 g
cukor
1 db
vaníliarúd
1 l
meleg tej
180 g
liszt
450 g
szobahőmérsékletű vaj
A karamellás hatlapos elkészítését azzal kezdjük, hogy a tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Először a lisztet morzsoljuk el a vajjal, aztán jöhet hozzá a többi hozzávaló (ha túl lágynak tűnne, kevés lisztet gyúrjunk még a tésztához). A tésztát 6 részre osztjuk és kinyújtjuk őket kb. 20x30-as lapokká. Sütőpapíros tepsire rakjuk őket és ha ráférnek a tepsire, akkor kettesével, ha nem, akkor egyesével, megsütjük őket. Nagyjából 12-15 perc kell nekik 180 fokos sütőben. A megsült lapok szélét egyenesre vágjuk. Közben a krémhez a cukrot karamellizáljuk, majd folyamatos keverés mellett felöntjük 800 ml tejjel és beledobjuk a vaníliarúd kikapargatott magjait. A maradék 200 ml tejben csomómentesre keverjük a lisztet és szintén folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a karamellás tejhez és puding állagúra sűrítjük a krémalapot. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, hozzákeverjük a vajat és megtöltjük vele a lapokat. A sütit hűtőbe rakjuk egy éjszakára, másnap pedig szobahőmérsékleten is hagyjuk pihenni, hogy megpuhuljon a tészta is a krémrétegek között. A tetejére szórhatunk porcukrot vagy a leeső, maradék tésztaszéleket rámorzsolhatjuk.

Ha tetszett a nagy klasszikus: Karamellás hatlapos receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept