Fantasztikus desszertek

Asüti,amitőlbefogszrúgni:rumbabakuglóf

A süti, amitől be fogsz rúgni: rum baba kuglóf

Hozzávalók
30 dkg
liszt
1 dl
langyos tej
10 g
élesztő
30 g
kristálycukor
4 db
tojás
10 dkg
olvasztott, szoba-hőmérsékletű (max. langyos) vaj
0.5 mk
1 db
narancs lereszelt héja
2 ek
kandírozott narancshéj (elhagyható, de csak jobb lesz tőle)
A rumos sziruphoz
35 dkg
cukor
3.5 dl
víz
2 db
citrom lehámozott héja
2 dl
frissen facsart citromlé
3 dl
rum
Az összeállításhoz
500 ml
hideg habtejszín
3 ek
kristálycukor
5 dkg
kandírozott narancshéj
3 ek
baracklekvár
5 cl
rum
5 dkg
szeletelt mandula, száraz serpenyőben lepirítva

Elkészítés
Az élesztőt a langyos tejben 10 g cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk. Hozzáöntjük a többi liszthez, amihez dagasztógéppel hozzákeverjük az olvasztott vajat, a tojásokat egyesével, a cukor többi részét, a lereszelt narancshéjat, kandírozott narancsot és a sót. Az így kapott lágy tésztát letakarva egy órán át kelesztjük. Átkeverjük a lágy tésztát (teljesen össze fog zuhanni, de nem kell megijedni ettől), és kivajazott kuglófformába dobjuk, egyenletesen eligazgatjuk és további 50 percig kelesztjük. 190 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük, míg szépen megemelkedik és a teteje aranybarnára sül.[caption id="attachment_12157049" align="aligncenter" width="768"]
Fotó: Puskás Nóri[/caption]Közben elkészítjük az alkoholos cukorszirupot: a vizet a cukorral összeforraljuk, beledobjuk a citromok lehámozott héját, hozzáöntjük a citromlevet és egyet rottyantunk rajta. Lehúzzuk a tűzről, beleöntjük a rumot és hagyjuk kihűlni. A kuglófot kivesszük a formából, és óvatosan átforgatva megmártóztatjuk az alkoholos szirupban. Érezni fogjátok, ahogy a tészta elkezdi magába szívni a szirupot, elnehezül és kicsit meglágyul – óvatosan mozgassátok ezután! Most szüksége van egy óra pihenésre a hűtőben. Ha lehűlt, a cukorral tejszínhabot verünk, a kuglófot keresztben félbevágjuk, az alsó felét megpakoljuk a tejszínhabbal, megszórjuk kandírozott narancshéjjal, majd óvatosan ráhelyezzük a tetejét. Megkenjük rummal és kevés vízzel kikevert baracklekvárral, végül megszórjuk pirított mandulával. Isteni cucc!

www.streetkitchen.hu

Nápolyban kimaxolták az őrült sütik műfaját és minden sarkon rumos szirupba áztatott sütiket lehet kapni, ez a rum baba. Most csavartunk egyet a sztorin és mindezt kuglóf formában készítettük el.

Hozzávalók

1 közepes kuglófformához
30 dkg
liszt
1 dl
langyos tej
10 g
élesztő
30 g
kristálycukor
4 db
tojás
10 dkg
olvasztott, szoba-hőmérsékletű (max. langyos) vaj
0.5 mk
1 db
narancs lereszelt héja
2 ek
kandírozott narancshéj (elhagyható, de csak jobb lesz tőle)
A rumos sziruphoz
35 dkg
cukor
3.5 dl
víz
2 db
citrom lehámozott héja
2 dl
frissen facsart citromlé
3 dl
rum
Az összeállításhoz
500 ml
hideg habtejszín
3 ek
kristálycukor
5 dkg
kandírozott narancshéj
3 ek
baracklekvár
5 cl
rum
5 dkg
szeletelt mandula, száraz serpenyőben lepirítva
Az élesztőt a langyos tejben 10 g cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk. Hozzáöntjük a többi liszthez, amihez dagasztógéppel hozzákeverjük az olvasztott vajat, a tojásokat egyesével, a cukor többi részét, a lereszelt narancshéjat, kandírozott narancsot és a sót. Az így kapott lágy tésztát letakarva egy órán át kelesztjük. Átkeverjük a lágy tésztát (teljesen össze fog zuhanni, de nem kell megijedni ettől), és kivajazott kuglófformába dobjuk, egyenletesen eligazgatjuk és további 50 percig kelesztjük. 190 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük, míg szépen megemelkedik és a teteje aranybarnára sül.[caption id="attachment_12157049" align="aligncenter" width="768"]
Fotó: Puskás Nóri[/caption]Közben elkészítjük az alkoholos cukorszirupot: a vizet a cukorral összeforraljuk, beledobjuk a citromok lehámozott héját, hozzáöntjük a citromlevet és egyet rottyantunk rajta. Lehúzzuk a tűzről, beleöntjük a rumot és hagyjuk kihűlni. A kuglófot kivesszük a formából, és óvatosan átforgatva megmártóztatjuk az alkoholos szirupban. Érezni fogjátok, ahogy a tészta elkezdi magába szívni a szirupot, elnehezül és kicsit meglágyul – óvatosan mozgassátok ezután! Most szüksége van egy óra pihenésre a hűtőben. Ha lehűlt, a cukorral tejszínhabot verünk, a kuglófot keresztben félbevágjuk, az alsó felét megpakoljuk a tejszínhabbal, megszórjuk kandírozott narancshéjjal, majd óvatosan ráhelyezzük a tetejét. Megkenjük rummal és kevés vízzel kikevert baracklekvárral, végül megszórjuk pirított mandulával. Isteni cucc!

Ha tetszett a süti, amitől be fogsz rúgni: rum baba kuglóf receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept