A tökéletes marhapörkölthöz egy nagyobb lábasban zsírt hevítünk, és elkezdjük lepirítani benne a finomra vágott vöröshagymát, közepes lángon 10 percig, majd rádobjuk az apró kockákra vágott paprikát, és azzal is pirítjuk további 5 percig.
Ezután hozzáadjuk a 2 cm-es kockákra vágott húst, átpirítjuk, majd megszórjuk fűszerpaprikával és köménnyel.
Sózzuk, és beletesszük a felkockázott paradicsomot is. Öntünk alá 100 ml vizet, és közepes lángon zsírjára pirítjuk, vagyis addig pároljuk, amíg a víz elfő alóla.
Ekkor újabb 100 ml víz és újabb zsírjára pirítás következik. Ezt még egyszer megismételjük, majd felöntjük 500 ml vízzel, és közepes lángon addig főzzük, amíg a hús megpuhul.
Közben gyakran kevergetjük, nehogy leégjen, és ha szükséges, pótoljuk alatta a folyadékot. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, hozzáöntjük a bort is, felforraljuk, és még 30 percig főzzük alacsony lángon.
Én nokedlit tálaltam mellé, mert szerintem a pörköltnek az elengedhetetlen kísérője, de mindenki kedvére variálhatja a köretet. Egy biztos, hogy valamilyen savanyúságot mindenképp érdemes mellé adni.
Atökéletesmarhapörkölt
Abban biztos vagyok, hogy ezzel a recepttel beállok a pofonfa alá, és nemcsak megrázom, de az egészet magamra rántom. :D De ez a szép a főzésben. Nekem ez a tökéletes marhapörkölt, bár biztos vagyok benne, hogy mindenkinek megvan a saját tökéletes verziója, ami legalább ilyen jó, ha nem jobb. Viszont ha nincs még bevált recepted, már nem is kell tovább keresned, mert ezzel tuti a siker.
A pörkölt a magyar konyha egyik legnagyobb klasszikusa, aminek a titka a hús alapos megpirítása és a lassú, türelmes főzés. Érdekesség, hogy a „pörkölt” szó is innen ered, hiszen a hús először megpörkölődik, vagyis megpirul, mielőtt a gazdag, szaftos ragu válik belőle.
Hozzávalók
Elkészítés
A tökéletes marhapörkölthöz egy nagyobb lábasban zsírt hevítünk, és elkezdjük lepirítani benne a finomra vágott vöröshagymát, közepes lángon 10 percig, majd rádobjuk az apró kockákra vágott paprikát, és azzal is pirítjuk további 5 percig.
Ezután hozzáadjuk a 2 cm-es kockákra vágott húst, átpirítjuk, majd megszórjuk fűszerpaprikával és köménnyel.
Sózzuk, és beletesszük a felkockázott paradicsomot is. Öntünk alá 100 ml vizet, és közepes lángon zsírjára pirítjuk, vagyis addig pároljuk, amíg a víz elfő alóla.
Ekkor újabb 100 ml víz és újabb zsírjára pirítás következik. Ezt még egyszer megismételjük, majd felöntjük 500 ml vízzel, és közepes lángon addig főzzük, amíg a hús megpuhul.
Közben gyakran kevergetjük, nehogy leégjen, és ha szükséges, pótoljuk alatta a folyadékot. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, hozzáöntjük a bort is, felforraljuk, és még 30 percig főzzük alacsony lángon.
Én nokedlit tálaltam mellé, mert szerintem a pörköltnek az elengedhetetlen kísérője, de mindenki kedvére variálhatja a köretet. Egy biztos, hogy valamilyen savanyúságot mindenképp érdemes mellé adni.

Tipp: a főzési idő nagyban függ a hús minőségétől, amit befolyásol az állat életkora, a tartási körülményei, de még a takarmányozása is. Ne ijedj meg, ha 4-5 órán keresztül is főzni kell a tökéletes végeredmény érdekében.
Ha véletlenül maradna belőle egy kisebb mennyiség, frankó gulyáslevest tudsz kreálni, csak főzz egy jó krumplilevest és forrald bele a pörköltet. Lehet, hogy elsőre kókányolásnak hangzik, de hidd el, a végén mindenkinek ízleni fog.
A tökéletes marhapörkölt bográcsban is király, de még akad azért más bográcsos receptünk is!
Ha tetszett a tökéletes marhapörkölt receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!