Az ajvár recept elkészítésének első lépéseként a kápia és hegyes-erős paprikákat, illetve a padlizsánt egy tepsire rakjuk és betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe. A paprikát kb. 30, a padlizsánt 60 perc után kivesszük és hagyjuk kihűlni.
Tipp: A paprikát érdemes lefóliázni, így könnyebben meg tudjuk pucolni, mert a gőztől megpuhul a héja.
Megpucoljuk a sült zöldségeket, majd egy aprítógépbe tesszük a hagymával és a fokhagymával együtt, és leturmixoljuk. Ha nem fér bele az aprítóba, nyugodtan csináljuk több részletben és keverjük össze a végén. A citrom levével, sóval és borssal ízesítjük. Alaposan összekeverjük, és pirítóssal tálaljuk. Önmagában, a hűtőben kb. 1 hétig, sterilizált dunsztosüvegben eltéve, bontatlanul akár hónapokig is eláll.

- Elkészítési idő: 20 perc
- Sütési idő: 1 óra