Fantasztikus desszertek

Almásgombócvaníliasodóval

Almás gombóc vaníliasodóval
Almás gombóc vaníliasodóval tányérban, kanállal

Hozzávalók
1 kg
tisztított krumpli
200 g
finomliszt + a nyújtáshoz
60 g
keményítő
1 ek
búzadara
30 g
olvasztott vaj
1 db
tojás
1 csipet
A töltelékhez
2 db
alma
(180 g/db)
3 ek
barna cukor
1 tk
őrölt fahéj
1 ek
méz
1 mk
keményítő
100 ml
víz
A morzsához
180 g
zsemlemorzsa
30 g
vaj
1 mk
őrölt fahéj
1 ek
barna cukor
A vaníliasodóhoz
150 ml
tej
400 ml
habtejszín
6 db
tojássárgája
70 g
kristálycukor
1 ek
étkezési keményítő
1 tk
vaníliaőrlemény

Elkészítés
  1. A tésztához a krumplit megtisztítjuk, 3 cm-es darabokra kockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük, majd még forrón áttörjük. Szétterítjük és hagyjuk teljesen kihűlni. 

  2. A töltelékhez az almákat megpucoljuk és lereszeljük, és a cukorral, a fahéjjal és a mézzel együtt elkezdjük párolni egy kisebb lábasban. 

    Ha picit elfőtte a levét, felöntjük a keményítővel elkevert vízzel, és kb. 5-6 percig főzzük.

  3. A kihűlt, áttört krumplihoz keverjük a tészta többi hozzávalóját, alaposan összegyúrjuk, és liszttel bőven megszórt deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából kb. 8 cm-es négyzeteket vágunk, mindegyik közepébe teszünk egy evőkanálnyi tölteléket.

  4. Összecsípjük a sarkait, gombócot formázunk belőle és gyöngyöző, enyhén cukros és sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük őket. Mikor feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzzük.

  5. A tészta leeső részeit újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és méretre vágjuk, majd betöltjük és kifőzzük.

  6. A zsemlemorzsát száraz, közepesen forró serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd hozzákeverjük a vajat, és ha kicsit hűlt, a fahéjat és a cukrot is.

  7. A kifőtt gombócokat meghempergetjük a morzsában. 

  8. Elkészítjük a vaníliasodót. A tejet és a tejszínt összekeverjük, majd 50-60 fokosra melegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a kristálycukorral és a keményítővel, hozzáadjuk a vaníliaőrleményt, majd habosra keverjük egy gömb keverőtálban. A tálat vízgőz fölé rakjuk, folyamatosan adagolva hozzáöntjük a meleg tejet, és habverővel állandóan kevergetjük, amíg a sodó besűrűsödik, ez kb. 12 perc.

A gombócokat még forrón tálaljuk a vaníliasodó társaságában. 

www.streetkitchen.hu

Nyilván a legnépszerűbb ebben a műfajban a szilvás gombóc, de nem kell várni a következő szilvaszezonig, hogy gombócolhass. A vaníliasodó már-már felesleges macerának tűnik, de hidd el, megéri összedobni hozzá!

Az almás gombóc vaníliasodóval olyan kaja, amit nem kell túlmagyarázni: puha gombóc, benne enyhén fűszeres alma, mellé egy adag meleg, krémes sodó. Pont azt tudja, amit egy házias édességtől várunk, és minden alkalommal működik.

Hozzávalók

20 darab gombóchoz
1 kg
tisztított krumpli
200 g
finomliszt + a nyújtáshoz
60 g
keményítő
1 ek
búzadara
30 g
olvasztott vaj
1 db
tojás
1 csipet
A töltelékhez
2 db
alma
(180 g/db)
3 ek
barna cukor
1 tk
őrölt fahéj
1 ek
méz
1 mk
keményítő
100 ml
víz
A morzsához
180 g
zsemlemorzsa
30 g
vaj
1 mk
őrölt fahéj
1 ek
barna cukor
A vaníliasodóhoz
150 ml
tej
400 ml
habtejszín
6 db
tojássárgája
70 g
kristálycukor
1 ek
étkezési keményítő
1 tk
vaníliaőrlemény

Elkészítés

  1. A tésztához a krumplit megtisztítjuk, 3 cm-es darabokra kockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük, majd még forrón áttörjük. Szétterítjük és hagyjuk teljesen kihűlni. 

  2. A töltelékhez az almákat megpucoljuk és lereszeljük, és a cukorral, a fahéjjal és a mézzel együtt elkezdjük párolni egy kisebb lábasban. 

    Ha picit elfőtte a levét, felöntjük a keményítővel elkevert vízzel, és kb. 5-6 percig főzzük.

  3. A kihűlt, áttört krumplihoz keverjük a tészta többi hozzávalóját, alaposan összegyúrjuk, és liszttel bőven megszórt deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából kb. 8 cm-es négyzeteket vágunk, mindegyik közepébe teszünk egy evőkanálnyi tölteléket.

  4. Összecsípjük a sarkait, gombócot formázunk belőle és gyöngyöző, enyhén cukros és sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük őket. Mikor feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzzük.

  5. A tészta leeső részeit újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és méretre vágjuk, majd betöltjük és kifőzzük.

  6. A zsemlemorzsát száraz, közepesen forró serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd hozzákeverjük a vajat, és ha kicsit hűlt, a fahéjat és a cukrot is.

  7. A kifőtt gombócokat meghempergetjük a morzsában. 

  8. Elkészítjük a vaníliasodót. A tejet és a tejszínt összekeverjük, majd 50-60 fokosra melegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a kristálycukorral és a keményítővel, hozzáadjuk a vaníliaőrleményt, majd habosra keverjük egy gömb keverőtálban. A tálat vízgőz fölé rakjuk, folyamatosan adagolva hozzáöntjük a meleg tejet, és habverővel állandóan kevergetjük, amíg a sodó besűrűsödik, ez kb. 12 perc.

A gombócokat még forrón tálaljuk a vaníliasodó társaságában. 

Almás gombóc vaníliasodóval tányérban, kanállal
Almás gombóc vaníliasodóval (Fotó: Street Kitchen)

A gombóc és a sodó együtt adja a teljes élményt: nem nehéz, nem túl édes, inkább egy olyan desszert, ami szépen lezár egy ebédet vagy gyorsan összedobható délutáni nasinak is. Ennek a rceptnek az egyik előnye, hogy egyszerű hozzávalókból készül, mégis elég látványos ahhoz, hogy asztalra tedd akkor is, ha vendégek jönnek.

Az almás gombóc vaníliasodóval az egyik legkirályabb gombóc, de azért van még tuti gombóc recept ott, ahonnan ez jött! :)

Túrós gombóc

Szilvás gombóc

Fehér és étcsokival töltött gombóc

Ha tetszett az almás gombóc vaníliasodóval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése