A tésztához a krumplit megtisztítjuk, 3 cm-es darabokra kockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük, majd még forrón áttörjük. Szétterítjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A töltelékhez az almákat megpucoljuk és lereszeljük, és a cukorral, a fahéjjal és a mézzel együtt elkezdjük párolni egy kisebb lábasban.
Ha picit elfőtte a levét, felöntjük a keményítővel elkevert vízzel, és kb. 5-6 percig főzzük.
A kihűlt, áttört krumplihoz keverjük a tészta többi hozzávalóját, alaposan összegyúrjuk, és liszttel bőven megszórt deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából kb. 8 cm-es négyzeteket vágunk, mindegyik közepébe teszünk egy evőkanálnyi tölteléket.
Összecsípjük a sarkait, gombócot formázunk belőle és gyöngyöző, enyhén cukros és sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük őket. Mikor feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzzük.
A tészta leeső részeit újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és méretre vágjuk, majd betöltjük és kifőzzük.
A zsemlemorzsát száraz, közepesen forró serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd hozzákeverjük a vajat, és ha kicsit hűlt, a fahéjat és a cukrot is.
A kifőtt gombócokat meghempergetjük a morzsában.
Elkészítjük a vaníliasodót. A tejet és a tejszínt összekeverjük, majd 50-60 fokosra melegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a kristálycukorral és a keményítővel, hozzáadjuk a vaníliaőrleményt, majd habosra keverjük egy gömb keverőtálban. A tálat vízgőz fölé rakjuk, folyamatosan adagolva hozzáöntjük a meleg tejet, és habverővel állandóan kevergetjük, amíg a sodó besűrűsödik, ez kb. 12 perc.
A gombócokat még forrón tálaljuk a vaníliasodó társaságában.




