Fantasztikus desszertek

Fehérésétcsokivaltöltöttgombóc

Fehér és étcsokival töltött gombóc

Hozzávalók
A tésztához
700 g
burgonya
(tisztítva)
1 csipet
200 g
liszt
1 db
tojás
A nyújtáshoz
liszt
A morzsához
200 g
zsemlemorzsa
40 g
cukor
A csokiöntethez
50 ml
víz
25 g
kakaópor
60 g
porcukor
A cukros tejfölhöz
300 ml
tejföl
50 g
porcukor
A töltelékhez
100 g
fehér csoki
100 g
étcsoki
A tálaláshoz
1 db
lime reszelt héja
10 g
vaj
30 g
vaj
60 g
vaj

Elkészítés

A fehér és étcsokival töltött gombóc elkészítéséhez a tésztához a tisztított, felkockázott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, majd pár percet hagyjuk, hogy kigőzölögjön. Egy krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a sót, a puha vajat, a lisztet és a tojást, majd az egészet alaposan eldolgozzuk. Ha nagyon ragacsos lenne a tészta, 1-2 kanál liszttel korrigáljuk azt. Hagyjuk 20 percet pihenni.

Míg pihennek a gombócok, egy száraz, közepesen forró serpenyőben aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát. Ha megpirult, lehúzzuk a tűzről, majd hozzákeverjük a cukrot és a vajat.

Az öntethez egy gyorsforralóban összekeverjük a vajat, a vizet, a kakaóport és a porcukrot, majd az egészet közepes lángon összemelegítjük, és tálalásig félretesszük. Ha kell, rámelegítünk. A tejfölt alaposan kikeverjük a cukorral.

Enyhén lisztezett felületen 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és egy kb. 10 cm átmérőjű pogácsaszaggató segítségével szabályos köröket vágunk belőle. Minden kis kör közepére teszünk egy kocka fehér és egy kocka étcsokoládét, majd összecsípkedjük a tészta széleit, és szép gömbbé formázzuk. Enyhén sós, gyöngyöző vízben 4-5 perc alatt készre főzzük a gombócokat.  

A megfőtt gombócokat meghempergetjük a zsemlemorzsában, és már tálalhatunk is. A tányér aljára kanalazunk az öntetből, rárakjuk a gombócokat, habzsákból vagy kanállal teszünk a tejfölből is a gombócok mellé, és frissen reszelt lime-héjjal díszítjük.

feher-es etcsokival-toltott-gomboc
Fehér és étcsokival töltött gombóc (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 40 perc

Még több gombóc:

Diós-szilvás gombóc fahéjmártással
Vegán túrógombóc

www.streetkitchen.hu

A gombócot bárhogy lehet variálni. Legyen akár édes vagy sós. Lekváros, kakaós, túrós, vagy akár dupla csokis egyszerre. És a retró csokiöntetet már nem is számolom.

Hozzávalók

16 db gombóchoz
A tésztához
700 g
burgonya
(tisztítva)
1 csipet
200 g
liszt
1 db
tojás
A nyújtáshoz
liszt
A morzsához
200 g
zsemlemorzsa
40 g
cukor
A csokiöntethez
50 ml
víz
25 g
kakaópor
60 g
porcukor
A cukros tejfölhöz
300 ml
tejföl
50 g
porcukor
A töltelékhez
100 g
fehér csoki
100 g
étcsoki
A tálaláshoz
1 db
lime reszelt héja
10 g
vaj
30 g
vaj
60 g
vaj

A fehér és étcsokival töltött gombóc elkészítéséhez a tésztához a tisztított, felkockázott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, majd pár percet hagyjuk, hogy kigőzölögjön. Egy krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a sót, a puha vajat, a lisztet és a tojást, majd az egészet alaposan eldolgozzuk. Ha nagyon ragacsos lenne a tészta, 1-2 kanál liszttel korrigáljuk azt. Hagyjuk 20 percet pihenni.

Míg pihennek a gombócok, egy száraz, közepesen forró serpenyőben aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát. Ha megpirult, lehúzzuk a tűzről, majd hozzákeverjük a cukrot és a vajat.

Az öntethez egy gyorsforralóban összekeverjük a vajat, a vizet, a kakaóport és a porcukrot, majd az egészet közepes lángon összemelegítjük, és tálalásig félretesszük. Ha kell, rámelegítünk. A tejfölt alaposan kikeverjük a cukorral.

Enyhén lisztezett felületen 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és egy kb. 10 cm átmérőjű pogácsaszaggató segítségével szabályos köröket vágunk belőle. Minden kis kör közepére teszünk egy kocka fehér és egy kocka étcsokoládét, majd összecsípkedjük a tészta széleit, és szép gömbbé formázzuk. Enyhén sós, gyöngyöző vízben 4-5 perc alatt készre főzzük a gombócokat.  

A megfőtt gombócokat meghempergetjük a zsemlemorzsában, és már tálalhatunk is. A tányér aljára kanalazunk az öntetből, rárakjuk a gombócokat, habzsákból vagy kanállal teszünk a tejfölből is a gombócok mellé, és frissen reszelt lime-héjjal díszítjük.

feher-es etcsokival-toltott-gomboc
Fehér és étcsokival töltött gombóc (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 40 perc

Még több gombóc:

Diós-szilvás gombóc fahéjmártással
Vegán túrógombóc

Ha tetszett a Fehér és étcsokival töltött gombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept