Saláták

Almászellersaláta

Almás zellersaláta
Almás zellersaláta

Hozzávalók
1 db
alma
pár csepp citromlé
3 db
zellerszár
1 ek
durvára vágott dió
Az öntethez
3 ek
tejföl
2 ek
majonéz
1 mk
cukor
bors

Elkészítés
  1. Az almás zellersaláta elkészítéséhez az almát megmossuk, negyedeljük, kicsumázzuk, majd vékony csíkokra vágjuk. Azonnal meglocsoljuk pár csepp citromlével, hogy ne barnuljon meg.

  2. A zellerszárakat megmossuk, szárazra töröljük, majd vékony szeletekre karikázzuk. Ha nagyon rostos a zeller, a külső részét előtte érdemes lehúzni egy hámozóval.

  3. Az öntethez egy tálban összekeverjük a tejfölt, a majonézt, a cukrot, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

  4. Az almát, a zellert és a durvára vágott diót a tejfölös keverékhez adjuk, majd óvatosan összeforgatjuk, hogy a hozzávalókat bevonja az öntet.

  5. Lefedve legalább 15–30 percre hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

www.streetkitchen.hu

Ebben a salátában a gyümölcs édessége, a zeller enyhe fanyarsága és a pirított dió telt íze tökéletesen kiegészíti egymást. Könnyű, mégis ízgazdag köret vagy előétel, ami bármely évszakban megállja a helyét.

A zeller enyhén fűszeres íze, a dió pörkölt aromája és az alma üde édessége tökéletes harmóniát alkot a könnyű, tejfölös-majonézes öntettel. Remek köret sültek mellé, de magában is igazi frissítő falat.

Hozzávalók

2 adaghoz
1 db
alma
pár csepp citromlé
3 db
zellerszár
1 ek
durvára vágott dió
Az öntethez
3 ek
tejföl
2 ek
majonéz
1 mk
cukor
bors

Elkészítés

  1. Az almás zellersaláta elkészítéséhez az almát megmossuk, negyedeljük, kicsumázzuk, majd vékony csíkokra vágjuk. Azonnal meglocsoljuk pár csepp citromlével, hogy ne barnuljon meg.

  2. A zellerszárakat megmossuk, szárazra töröljük, majd vékony szeletekre karikázzuk. Ha nagyon rostos a zeller, a külső részét előtte érdemes lehúzni egy hámozóval.

  3. Az öntethez egy tálban összekeverjük a tejfölt, a majonézt, a cukrot, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

  4. Az almát, a zellert és a durvára vágott diót a tejfölös keverékhez adjuk, majd óvatosan összeforgatjuk, hogy a hozzávalókat bevonja az öntet.

  5. Lefedve legalább 15–30 percre hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

almas-zellersalata-4-scaled
Almás zellersaláta (Fotó: Street Kitchen)

Így lesz a legszuperebb az almás zellersaláta

Ha ki szeretnéd hozni a maximumot ebből a salátából, az alábbi tanácsokat fogadd meg!

Válasszunk ropogós almát

Az alma a saláta egyik fő textúráját adja, ezért érdemes ropogós fajtát választani – például Granny Smith-et (savanykás), Gála vagy Jonagold almát (édesebb ízhez). Ha az alma túl puha, elmosódik a frissességérzet.

A zellert vékonyan szeleteljük

A szárzeller íze nyersen igen intenzív lehet, főleg ha vastagabb szálakat használunk. Ezért mindig a zsengébb, belsőbb részekből válasszunk, és nagyon vékonyra szeleteljük. A nagyobb szálakat lehámozhatjuk, hogy ne legyenek túl rostosak.

A diót pirítsuk meg

A dióból akkor hozhatjuk ki a legtöbbet, ha száraz serpenyőben, pár perc alatt enyhén megpirítjuk. Ez elmélyíti az ízét, és még ropogósabbá teszi – viszont figyeljünk, hogy ne égjen meg, mert könnyen keserűvé válik.

A majonéz és tejföl aránya variálható

Ha könnyedebb ízre vágyunk, növelhetjük a tejföl arányát a majonézhez képest, vagy akár az egészet lecserélhetjük natúr joghurtra. Ha viszont krémesebb, gazdagabb salátát szeretnénk, használjunk sűrű tejfölt (20%-osat) vagy görög joghurtot.

Az ízek pihenés után jobban összeérnek

Ez a saláta akkor a legfinomabb, ha keverés után legalább 30 percre hűtőbe tesszük. Az alma és a zeller ekkor átveszi az öntet ízeit, és minden falat harmonikusabb lesz. Egy éjszakán át is nyugodtan pihenhet a hűtőben.

Ízesítsünk

Egy csipet cukor ellensúlyozza a tejföl savasságát és kiemeli az alma édességét, de ha az alma nagyon édes, akár el is hagyható. Ugyanígy a só és a bors mennyisége is ízlés szerint alakítható – frissen őrölt borsot használjunk, mert az sokkal aromásabb.

Adjunk hozzá extra összetevőket

  • Kéksajt vagy camembert: pikáns karaktert ad.

  • Szőlőszemek: édes, friss kontrasztot képeznek a zellerrel.

  • Aszalt áfonya vagy mazsola: különösen jól működik, ha kicsit savanykás az alma.

  • Pirítsuk meg az almát vagy a zellert egy kis vajon, ha meleg salátát szeretnénk.

Az almás zellersaláta mellett bőven van még olyan saláta, ami a nagy melegben jól tud esni! Itt is van még három recept!

Dinnyés caprese

Pak choi saláta

Endíviasaláta

Ha tetszett az Almás zellersaláta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept